Nieuws

Wirecard ontslaat helft personeel, bedrijf in delen verkocht

Het van miljardenfraude verdachte Wirecard heeft de helft van het personeel ontslagen. De rechtbank in München heeft een curator aangesteld die het bedrijf moet opsplitsen en de onderdelen verkopen om schuldeisers te betalen. Dat melden diverse media.

Bij de Duitse betalingsverwerker werkten tot voor kort 1500 mensen. Maandagavond ontvingen 730 personeelsleden een mail van het bedrijf waarin stond dat zij per 25 augustus zijn ontslagen. In de afgelopen maanden zijn 400 medewerkers zelf al vertrokken bij het bedrijf.

In juni maakte Wirecard bekend dat bijna twee miljard euro aan banktegoeden mogelijk nooit heeft bestaan. Dat luidde het instorten van het bedrijf in. De Duitse autoriteiten doen onderzoek naar de miljardenfraude en eind juni vroeg Wirecard uitstel van betaling aan.

Dinsdag heeft de rechtbank in München een curator aangesteld bij Wirecard. Interim-topman James Freis en de rest van het bestuur zijn van hun taken ontheven. De belangrijkste taak van de curator is het bedrijf op te splitsen en de Wirecard-onderdelen te verkopen. De Britse activiteiten zijn al verkocht aan de Britse Railsbank en ook voor andere buitenlandse onderdelen is volgens de curator interesse, maar voor de kern van Wirecard hebben zich nog geen kopers gemeld, aldus het FD.

Overname Deutsche Bank

Uit een reconstructie van de Financial Times blijkt dat Wirecard eind vorig jaar nog een overname van Deutsche Bank voorbereidde met hulp van adviseurs van McKinsey. Doel van de overname was volgens de krant niet alleen om een groot Duits financieel concern te vormen, maar ook om daarmee de frauduleuze operaties van Wirecard in Azïe te verbergen.

Het overnameplan leidde uiteindelijk tot de ondergang van Wirecard, omdat al bestaande twijfels over de financiën van het bedrijf moesten worden weggenomen. KPMG werd ingehuurd om onderzoek te doen. De tegenwerking die het kantoor ondervond bij het onderzoek naar de Aziatische activiteiten van Wirecard werd uitgebreid beschreven in het concept-rapport, maar die versie kreeg de buitenwereld niet te zien.

Ook controlerend accountant EY had inmiddels twijfels over de Aziatische activiteiten en probeerde het bestaan van de 1,9 miljard euro te verifiëren. In een videogesprek met medewerkers van de Filipijnse banken waar dat geld gestald zou zijn twijfelden de accountants aan de identiteit van de medewerkers. Die hielden hun identiteitsbewijzen voor de camera, maar waren niet te vinden op sociale media. Volgens de Financial Times vermoeden medewerkers van EY nu dat zij destijds te maken hebben gehad met acteurs.

Bron: FD/NRC/FT

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.