Nieuws

'Moederbedrijf Tata Steel sluist miljarden over naar India'

Er stromen jaarlijks miljarden van uit Tata Steel IJmuiden naar het moederbedrijf in India. Samen met bepaalde constructies rondom het inkopen van grondstoffen, interne leningen en hoge bonussen heeft dat ertoe geleid dat de Nederlandse tak financieel wankelt, wat heeft geleid tot een waarschuwing van accountant PwC.

Dat schrijft het Noordhollands Dagblad op basis van eigen onderzoek samen met een onafhankelijke registeraccountant. Begin september gaf controlerend accountant PwC een waarschuwing af aan Tata Steel Europe vanwege een hoge schuldenlast. PwC schrijft in het in juni verschenen jaarverslag dat er een materiële onzekerheid bestaat over het voortbestaan van de Europese holding. Er zou een tekort van ongeveer 2,5 miljard euro bestaan.

Volgens het onderzoek van het Noordhollands Dagblad worden Tata Steel IJmuiden en de Engelse tak van het bedrijf structureel financieel afgeroomd door de Indiase moedermaatschappij. Zo zou er sinds 2007 rond de 20,7 miljard euro te veel zijn betaald voor de inkoop van steenkool en ijzererts, vanwege het centrale inkoopbureau van Tata Steel in Singapore dat aanzienlijke winsten opstrijkt door de grondstoffen goedkoop in te kopen en voor bijna het dubbele door te verkopen aan de Europese dochters.

Eveneens opmerkelijk is dat Tata Steel IJmuiden 685 miljoen euro heeft uitgeleend aan andere Tata-bedrijven. Dit staat in de jaarverslagen, maar de directie ontkent dit. Ondertussen gaat het dusdanig slecht met Tata IJmuiden dat het bij de Nederlandse overheid heeft aangeklopt voor NOW1 en NOW2, evenals een kredietregeling. Verder zouden managers van Tata Steel IJmuiden miljoenen aan bonussen incasseren. Opvallend is ook dat het personeelsbestand jaar op jaar krimpt, maar het aantal managers groeit.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.