Nieuws

FD: 'Big four-kantoren staan klaar om advocatenmarkt te bestormen'

Deloitte, EY en KPMG staan klaar om hun juridische afdelingen uit te breiden met advocaten. Tot nu toe was dit niet mogelijk vanwege de beroepsregels in de advocatuur, maar die regels lijken nu op de schop te gaan.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Advocaten mogen vanwege hun beroepsregels alleen in dienst zijn van kantoren waarbij de meerderheid van de leiding uit advocaten bestaat, maar de orde van advocaten (NOvA) overweegt om die beperking los te laten, onder meer onder druk van de mededingingswaakhond ACM. Dat zou betekenen dat de big four, die al jaren bezig zijn met het uitbreiden van hun juridische dienstverlening, een serieuze speler in de advocatuur kunnen worden.

Volgens sectoreconoom Han Mesters van ABN Amro kunnen de big four de advocatuur flink opschudden, omdat de accountants- en advieskantoren grote innovatiebudgetten hebben, in tegenstelling tot de meeste advocatenkantoren. Daarnaast zullen veel klanten het aantrekkelijk vinden fiscalisten, adviseurs en advocaten onder één dak te vinden.

Opmars accountantskantoren

De big four zijn op internationaal gebied al langer een belangrijke speler aan het worden op het gebied van juridische diensten. KPMG Global kondigde eind 2018 aan het aantal juristen dat werkt bij Legal Services wereldwijd te willen verdubbelen en uit te breiden naar Azië, PwC UK ging in datzelfde jaar een strategische alliantie aan met Fragomen, Deloitte UK nam eveneens in 2018 het Britse advocatenkantoor Berry Appleman & Leiden over en EY haalde dat jaar Riverview Law binnen.

Vorig jaar bleek uit onderzoek van het Thomson Reuters Legal Executive Institute dat bijna een kwart van de grote advocatenkantoren in de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk in het afgelopen jaar werk verloren aan de big four.

Maar niet alleen de big four timmeren aan de weg op nationaal en internationaal gebied. Ook de middelgrote kantoren zetten serieuze stappen in de Nederlandse juridische markt. ABAB en Grant Thornton hebben legal adviespraktijken met serieuze groeiambities en Baker Tilly zegt een dergelijke afdeling "under construction" te hebben.

Opvallend is dat het hoofd van PwC Legal in Nederland aan het FD laat weten "weinig toegevoegde waarde" te zien in het in dienst nemen van advocaten, omdat de internationale adviespraktijk al geïntegreerde dienstverlening aanbiedt "waarbij het simpelweg niet nodig is om advocaat te zijn om die werkzaamheden uit te kunnen voeren".

Al langer toenadering

In Nederland is de toenadering tussen de advocatuur en de accountants- en advieskantoren overigens al sinds de eeuwwisseling gaande. Zo klopte advocaten- en notarissenkantoor AKD destijds aan bij Deloitte, vanwege exact dezelfde redenen die nu weer worden genoemd: het internationale netwerk en innovatiekracht. Het leidde enkele jaren lang tot gezamenlijke partnermeetings van AKD en Deloitte en het delen van kantoorpanden, maar het fusieplan viel in duigen na het Enron-faillissement, daarop volgende boekhoudschandalen en de beperkingen in adviesdiensten naast de controlepraktijk.

Het bleef daardoor lange tijd bij allianties, zoals onder meer de strategische alliantie van EY en HVG Law (voormalige Holland van Gijzen), die inmiddels ruim twintig jaar loopt. Opvallend is dat de managing partner van HVG Law tegen het FD zegt dat zij de beroepsregels juist graag zien veranderen, wederom vanwege de innovatiekracht van de big four.

KPMG heeft haar fiscale advisering binnen Meijburg al langer losgemaakt van de controlepraktijk en heeft al advocaten in dienst voor de fiscale praktijk. Meijburg wil komend jaar daarnaast ook de eerste in ondernemingsrecht gespecialiseerde advocaten aantrekken, zo meldt het kantoor aan het FD.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.