Nieuws

Accountant blokkeert plannen voor ‘chocoladecircus’

Tony’s Chocolonely schrapt de plannen voor een nieuwe ‘Willy Wonka-achtige’ chocoladefabriek met bezoekerscentrum en achtbaan in Zaanstad. Kosten voor het plan moesten op last van de accountant dit jaar worden genomen. Daardoor kwam de fabrikant in de rode cijfers.

Dat zegt topman Henk Jan Beltman van Tony’s Chocolonely tegen het FD. Bedoeling was om de voormalige stoommeelfabriek De Vrede in Zaanstad om te toveren tot Tony’s Chocolonely Chocolate Circus (TCCC); een project dat zo’n 120 miljoen euro zou gaan kosten. 

Eerder werden de plannen al vertraagd omdat de betrokken vastgoedinvesteerder de financiering voor de koop van de fabriek niet rondkreeg. Nu is het de accountant die stelt dat de miljoenen die Tony’s Chocolonely aan het plan heeft uitgegeven dit jaar als kosten moeten worden genomen”, aldus het FD. “Dat bedrag van €5 mln drukt de chocoladefabrikant ruim €4 mln in het rood.”

JaarFAIRslag

Ceo Beltman heeft over het project “eerlijke gesprekken” gevoerd met de accountant van de chocoladeproducent. Dat zorgde voor twijfel over de plannen. “Ondanks onze gezamenlijke inspanningen en veel werk, hebben we geconcludeerd dat we deze droom op dit moment niet waar kunnen maken in Zaandam”, zo meldt het kersverse ‘JaarFAIRslag’ 2020/2021 van Tony’s Chocolonely.

Dat verslag maakt inderdaad melding van een netto verlies van 4,7 miljoen euro en de afschrijving van vooruitbetaalde kosten gerelateerd aan chocoladecircus TCCC. Dat laatste is niet vreemd, gezien het stoppen van het project. De fabrikant, die streeft naar de productie van volledig slaafvrije chocolade, wijzigt nu de strategie en zet in op snellere internationale groei.

Het jaarFAIRslag van Tony's Chocolonely bevat ook een assurancerapport van PwC, gericht op toetsing van de duurzaamheidsinformatie in het verslag. Dat rapport vraagt alleen extra aandacht voor de informatie van de fabrikant rondom het aantal gevonden gevallen van kinderarbeid.

Beter nieuws voor de producent: de chocoladeletters van Tony’s zijn wel de lekkerste.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.