Nieuws

Curatoren en adviseurs declareerden 67 miljoen euro voor afwikkeling faillissement DSB

Het totale bedrag dat de curatoren en hun adviseurs hebben gedeclareerd voor de afwikkeling van het faillissement van DSB Bank bedraagt ruim 67 miljoen euro. De afwikkeling duurde twaalf jaar.

De DSB Bank, opgericht door ondernemer Dirk Scheringa, ging in oktober 2009 failliet, tijdens de kredietcrisis. De bank verkocht leningen en verzekeringen met hoge provisies, maar ook veel risicovolle hypotheken. Pieter Lakeman, destijds voorzitter van de stichting 'Hypotheekleed', riep op televisie klanten van DSB op om hun geld er weg te halen. Kort daarna viel DSB om.

De curatoren die het faillissement in de afgelopen twaalf jaar hebben afgewikkeld, hebben zo'n 12,5 miljard euro ontvangen en uitgekeerd aan de schuldeisers. Inmiddels zijn ook de laatste lening- en hypotheekportefeuilles verkocht en zijn de laatste schuldeisers van DSB Bank terugbetaald. Een bedrag van 650 miljoen euro, dat in de failliete boedel van DSB resteert, wordt gebruikt om ook de rente die schuldeisers tegoed hebben deels te betalen.

Adviseurs

Uit het slotverslag van curatoren Rutger Schimmelpenninck en Ben Knüppe blijkt dat zij een bedrag van 67,1 miljoen euro hebben gedeclareerd voor hun werkzaamheden. Dat is inclusief de kosten van externe adviseurs die betrokken waren bij de afwikkeling van het faillissement.

Zo verleende advocatenkantoor Houthoff (waar Schimmelpenninck tot 2015 als partner aan verbonden was) tijdens de afwikkeling regelmatig juridisch en fiscaal advies aan de curatoren. PwC adviseerde over accountancy-gerelateerde zaken, belastingen en IT en trad ook op als verkoopadviseur. Volgens het slotverslag werd door de diverse adviseurs in de laatste drie maanden nog zo’n tweeduizend uur werk gestoken in de afronding van het faillissement.

Tegenover RTL Nieuws stelt curator Ben Knüppe dat de rekening van de curatoren "veel geld" is, maar er is ook heel veel werk verricht. "En wat de curatorensalarissen betreft, die zijn altijd door de rechtbank vastgesteld."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.