Nieuws

Mogelijk vervolgonderzoek naar integriteit trustkantoren

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) begint mogelijk een vervolgonderzoek naar het integriteitsbeleid van een aantal trustkantoren.

Uit eerder onderzoek kwam naar voren dat een aantal van de onderzochte kantoren het niet zo nauw lijkt te nemen met de wettelijke taken en verantwoordelijkheden, waardoor vervolgonderzoek mogelijk noodzakelijk is.

DNB begon vorig jaar een onderzoek naar het integriteitsbeleid van een aantal trustkantoren, om een beter beeld te krijgen van de garanties die zij hanteren voor een "integere en beheerste bedrijfsuitoefening". Dat onderzoek bestond uit het toetsen van stukken die door de 21 kantoren zelf werden aangeleverd. Of het eigen beleid daadwerkelijk werd nageleefd, werd niet onderzocht.

In de eerste toets lichtte DNB onder andere de organisatie door, waarbij ook gekeken werd naar het klantenbestand, producten en type dienstverlening. Met name bij risicovolle klanten ontbrak het nog wel eens aan informatie. Ook zouden veel kantoren te veel risico's nemen.

Bij negen van de onderzochte kantoren zijn op meerdere onderdelen tekortkomingen geconstateerd, waarbij in sommige gevallen de integriteit ernstig werd geschaad. Ook kon bij een aantal kantoren het toezicht en de controle beter, om bijvoorbeeld witwastransacties beter uit te sluiten. DNB spreekt hier van "ruimte voor verbetering". Namen van kantoren noemt DNB niet.

Poortwachters

De trustsector telt zo'n 110 kantoren die 205 vergunningen van de Nederlandsche Bank voerden (stand eind december 2018). Naast kleine kantoren met slechts enkele medewerkers staan ook Nederlandse vestigingen van internationale organisaties. In totaal worden zo'n 19.000 vennootschappen beheerd; de toegevoegde waarde van de sector bedraagt ongeveer 3 miljard euro, bij een directe werkgelegenheid van 3.500 fte.

Uitgangspunt bij het toezicht op trustkantoren is dat zij als poortwachters van het Nederlandse financiële stelsel fungeren:  voorkomen dat dit stelsel wordt misbruikt voor zaken als witwassen, terrorisme financiering of belastingontwijking en –ontduiking.

De belangrijkste boodschap van een in december 2018 verschenen NBA-discussierapport 'Poortwachters' is dat trustkantoren die rol daadkrachtig moeten oppakken.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.