Nieuws

SRA-kantoren gaan thuiswerken niet verplichten

Medewerkers van SRA-accountantskantoren worden niet verplicht om thuis te werken. Veel kantoren ontwikkelen momenteel een thuiswerkbeleid voor de langere termijn.

Dat blijkt uit onderzoek van de SRA onder HRM-beslissers of directieleden van SRA-kantoren. Geen enkel kantoor is van plan thuiswerken verplicht te stellen. Medewerkers mogen in de meeste gevallen maximaal twintig tot veertig procent van hun werktijd thuiswerken.

Veertig procent van de kantoren geeft aan thuiswerkbeleid te gaan ontwikkelen waarin ruimte is voor eigen invulling. Ongeveer een derde van de kantoren stelt geen beleid op voor thuiswerken; leidinggevenden en medewerkers stemmen het thuiswerken dan in onderling overleg samen af. Ruim zestien procent gaat voor "structureel beleid met duidelijke regels" en bijna zes procent heeft al een "duidelijk thuiswerkbeleid".

De mate van thuiswerken is ook afhankelijk van de discipline waarin mensen werkzaam zijn. Medewerkers van secretariaten mogen het minst thuiswerken.

Vergoeding

Dertig procent van de kantoren geeft aan een dagvergoeding uit te keren voor het thuiswerken; 22 procent is van plan een vergoeding te geven voor het inrichten van de thuiswerkplek of doet dit al.

Liefst 46 procent van de kantoren betaalt de reiskostenvergoeding nog steeds door; 31 procent vergoedt die op basis van declaraties. Laptop, beeldscherm en toetsenbord worden vaak ter beschikking gesteld. Lease- en mobiliteitsregelingen worden over het algemeen nog niet aangepast.

Uit eerder onderzoek van de SRA eind 2020 bleek dat veel medewerkers ook na de coronacrisis deels thuis willen blijven werken. Productiviteit, efficiency en resultaatgericht werken werden daarbij genoemd als positief effect. Het contact met collega's heeft wel te lijden onder het thuiswerken.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.