Nieuws

Speerpuntenbrief Eumedion: ondernemingen moeten impact op biodiversiteit beter in kaart brengen

Eumedion verwacht van Nederlandse beursondernemingen meer duidelijkheid over hun afhankelijkheid van en impact op biodiversiteit en kwetsbare ecosystemen. Dat staat in de Speerpuntenbrief 2023 van de organisatie voor institutionele beleggers.

Eumedion schrijft in de Speerpuntenbrief dat het verlies van biodiversiteit en ecosystemen onomkeerbare gevolgen kan hebben voor het milieu, de mensheid en economische activiteiten. Als dat leidt tot permanente aantasting van natuurlijk kapitaal, beïnvloedt dit ook de mogelijkheid van ondernemingen om langetermijnwaarde te creëren. Dit raakt uiteindelijk ook de positie van institutionele beleggers in die ondernemingen.

Eumedion verwacht dat ondernemingen eerst de afhankelijkheden en de impact in kaart brengen en hierover rapporteren, zowel voor de eigen operatie als voor de waardeketen. Daarnaast verwacht Eumedion dat ondernemingen, als die afhankelijkheid en/of impact materieel is, doelgericht beleid voeren om dit te veranderen; inclusief prestatie-indicatoren en doelstellingen op korte, middellange en lange termijn.

Mensenrechten

Uit de evaluatie van het AvA-seizoen 2022 komt naar voren dat veel ondernemingen nog achterlopen als het gaat om klimaatneutraal opereren, aldus Eumedion. Het nieuwe speerpunt bouwt daarom voort op eerder uitgesproken verwachtingen rond transitieplannen en bijbehorende reductiedoelstellingen.

Ook wil Eumedion in de verslaggeving meer lezen over de effectiviteit van maatregelen en procedures ten aanzien van mensenrechten in de gehele waardeketen van de onderneming. Uit de AvA-evaluatie 2022 blijkt namelijk dat ondernemingen nauwelijks ingaan op de effectiviteit van zulke maatregelen.

De Speerpuntenbrief bevat onderwerpen die de ruim vijftig bij Eumedion aangesloten institutionele beleggers in gesprekken met de beursondernemingen en in de aanloop naar de AvA’s van 2023 aan de orde zullen stellen en terug willen zien in de jaarverslagen over boekjaar 2022.

Eumedion Speerpuntenbrief 2023

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.