Nieuws

Bloomberg: VS onderzoeken cryptobeurs FTX na ineenstorting

De aangekondigde overnamedeal van FTX door Binance is afgeblazen. De Amerikaanse autoriteiten onderzoeken of de in problemen geraakte cryptobeurs FTX op de juiste manier is omgesprongen met tegoeden van klanten.

FTX kampte deze week plotseling met liquiditeitsproblemen en sloot daarop een deal met concurrent Binance om te worden overgenomen. Die deal is vandaag afgeblazen. Uit het boekenonderzoek ter voorbereiding op de overname zou namelijk blijken dat het gat tussen schulden en bezittingen bij FTX waarschijnlijk miljarden dollars bedraagt. Mogelijk gaat het om meer dan 6 miljard dollar.

De laatste dagen waren er steeds meer twijfels over het doorgaan van de deal. Er was ook veel kritiek op de mogelijke overname, omdat Binance en FTX samen te groot zouden worden, en daarmee het decentrale fundament van cryptomunten zouden kunnen ondermijnen.

De afgeblazen deal tussen FTX en Binance was ook opmerkelijk omdat Binance zelf had bijgedragen aan de ondergang van FTX. Binance meldde alle FTX-cryptomunten in zijn bezit te willen verkopen vanwege de geldproblemen van FTX en de angst dat die munten waardeloos zouden worden.

Alle onzekerheid heeft in de afgelopen dagen tot flinke koersdalingen geleid. Het afblazen zorgde voor een verdere daling; Bitcoin verloor weer krap een vijfde aan waarde en was donderdagochtend minder dan 16.600 dollar waard. Ook andere munten als ethereum, XRP en dogecoin verloren flink.

Bron: ANP/Bloomberg

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.