Nieuws

Klimaatnota 2022: planbureau vindt inspanningen onvoldoende

Klimaatminister Rob Jetten heeft dinsdag namens het kabinet de Klimaatnota aangeboden aan de Tweede Kamer. Volgens berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zijn de uitgewerkte maatregelen echter niet genoeg om de gestelde doelen te behalen.

Op korte termijn daalt de uitstoot van broeikasgassen in Nederland volgens Jetten hard, waardoor het er volgens de minister naar uitziet dat de gestelde doelen dit jaar worden gehaald. Tegelijkertijd zegt het kabinet nog nieuwe maatregelen te moeten ontwikkelen om de ambities op de langere termijn te bereiken. "Daarom zet het kabinet in op aanscherping en versnelling van het klimaatbeleid en voortvarende uitvoering van bestaande klimaatplannen", aldus Jetten.

De geraamde daling van de broeikasgasemissies in 2030 loopt nog niet in de pas met de aanscherping van de doelstelling van 49 naar 55 procent emissiereductie in 2030 ten opzichte van 1990. Op basis van het huidige beleid is de uitstoot van broeikasgassen in 2030 ten opzichte van 1990 met 41-52 procent verminderd.

"Daarbij past de kanttekening dat het kabinet verwacht dat de daadwerkelijke emissiereductie in 2030 hoger ligt. Dat komt omdat een deel van het in het coalitieakkoord aangekondigde klimaatbeleid en beleid dat voorkomt uit de Europese klimaatonderhandelingen nog niet ver genoeg is uitgewerkt en daardoor nog niet is meegenomen in de doorrekening van het Planbureau voor de Leefomgeving. Desondanks zet het kabinet in op aanscherping en versnelling van het klimaatbeleid, zodat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met ten minste 55 procent is verminderd", aldus Jetten.

Het PBL laat ook weten dat er veel onzekerheden zitten in de Klimaatnota, zoals economische groei, het weer en technologische ontwikkelingen. Ook is het moeilijk in te schatten in hoeverre de overheid invloed heeft op het tempo waarin huishoudens en bedrijven verduurzamen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.