Nieuws

Kabinet benoemt regeringscommissaris voor aanpak grensoverschrijdend gedrag

Op voordracht van het kabinet wordt Mariëtte Hamer aangesteld als regeringscommissaris voor de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld is een pijnlijk én hardnekkig maatschappelijk probleem, aldus het kabinet. Recente incidenten, waaronder onthullingen over het televisieprogramma The Voice of Holland en het vertrek van Marc Overmars bij Ajax, laten zien dat het nodig is om een doorbraak te forceren.

Met de nieuwe regeringscommissaris wil het kabinet meer doen aan bewustwording en een veilige cultuur, “want intimidatie en misbruik horen niet thuis in Nederland”. Doel is onder andere het doorbreken van een cultuur van genderstereotypering en machtsmisbruik, die leidt tot seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

Actief gesprek voeren

Volgens minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) laten de incidenten zien dat de aanleiding van de eerdere #MeToo beweging in ons land nog steeds leeft. “Dit moet veranderen. We moeten in iedere organisatie actief het gesprek gaan voeren om ervan bewust te zijn dat dit op iedere plek kan gebeuren. We werken aan een cultuurverandering waarin niemand wegkijkt en waarin mensen elkaar aanspreken op verkeerd gedrag.”

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) benadrukt dat het vanzelfsprekend hoort te zijn dat mensen zich veilig voelen op hun werk en er zichzelf kunnen zijn. “Het is duidelijk dat we meer moeten doen om ongewenst gedrag op de werkvloer tegen te gaan. Het is nodig om regels aan te passen, maar er is ook een cultuurverandering op de werkvloer nodig. En dat begint met het voorbeeld aan de top.”

Onder regie van beide ministers moet een Nationale aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld worden ontwikkeld. 

Opdracht regeringscommissaris

Mariëtte Hamer krijgt als regeringscommissaris de opdracht het kabinet gevraagd en ongevraagd te adviseren bij de totstandkoming en uitvoering van een actieplan. Ook moet zij een “herkenbaar boegbeeld én aanjager” worden van een veranderende cultuur op dit gebied. Daarbij hoort het organiseren van een "langjarig maatschappelijk debat".

Mariëtte Hamer is voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) en droeg vorig jaar als informateur bij aan de langdurige coalitieonderhandelingen voor een nieuw kabinet. Eerder was zij lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. Hamer wordt benoemd voor een periode van drie jaar en krijgt ondersteuning vanuit het ministerie van OCW. Zij rapporteert aan de ministers van OCW en SZW.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.