Nieuws

GroenLinks en PvdA willen belastingontwijking dga's en accountants aanpakken

GroenLinks en PvdA komen met een initiatiefwetsvoorstel om belastingontwijking door directeur-grootaandeelhouders (dga's), advocaten en accountants aan te pakken. Dat moet de staatskas volgens beide partijen jaarlijks bijna driekwart miljard euro opleveren.

Met het plan worden regelingen aangepakt die volgens de partijen belastingontwijking mogelijk maken via box 2. Vooral directeur-grootaandeelhouders (met minimaal vijf procent aandelen van de bv of nv waarvoor ze werken) betalen belasting via deze box, maar ook partners van advocaten-, consultancy- of accountantskantoren. Het zou volgens het ministerie van Financiën gaan om circa 400.000 belastingplichtigen, zo meldt het FD.

Met het voorstel wordt geregeld dat dga's zichzelf niet langer een laag salaris kunnen geven. Daardoor bestaat een groter deel van hun inkomen uit winst, waarover minder belasting wordt betaald. Ook moet het de mogelijkheden beperken voor dga's om weinig salaris te krijgen en veel geld te lenen van het eigen bedrijf. Daardoor dragen ze ook minder af aan de fiscus.

Verder willen PvdA en GroenLinks met het voorstel verhinderen dat dga's de erf- en schenkbelasting nog gebruiken om belasting te ontwijken. Ze stellen ook voor om de belastingtarieven in box 2 gelijk te trekken met die in box 1. Daardoor zouden dga's niet meer minder belasting hoeven te betalen dan werknemers met eenzelfde inkomen.

Eerlijke bijdrage

"Met dit wetsvoorstel zorgen we ervoor dat ook vermogenden een eerlijke bijdrage leveren aan onze collectieve voorzieningen, zoals onderwijs en zorg", aldus Henk Nijboer (PvdA). Volgens Jesse Klaver (GroenLinks) wordt met het initiatiefwetsvoorstel een deel van de gaten in de 'pretbox' gedicht, maar is voor de lange termijn is een grondige stelselwijziging nodig.

Begin vorige maand kwamen PvdA, GroenLinks en SP ook al met een eigen wetsvoorstel voor een 'progressieve vermogensbelasting': hoe hoger het vermogen, hoe meer belasting daarover moet worden betaald. Mensen met weinig vermogen zouden volgens het plan worden ontzien.

Ook de vermogensrendementsheffing (box 3) is momenteel onderwerp van discussie, na een uitspraak van de Hoge Raad. De dreigende miljardenstrop die daardoor kan ontstaan, zou mogelijk deels gedekt kunnen worden via hogere opbrengsten in box 2, schrijft het FD.

Bron: ANP/FD

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.