Nieuws

Amsterdam Trade Bank failliet verklaard

De Amsterdam Trade Bank, een Nederlandse dochter van de Russische Alfa Bank, is failliet verklaard. Britse en Amerikaanse sancties werden de bank uiteindelijk fataal. Klanten van de bank kunnen spaargeld tot een ton terugkrijgen via het Nederlandse depositogarantiestelsel.

De Amsterdam Trade Bank (ATB) heeft zelf een aanvraag ingediend voor een bankroet, dat vervolgens door de rechtbank in Amsterdam is uitgesproken. Op 21 april meldde het FD nog dat de bank, die in handen was van onder anderen de gesanctioneerde Russische oligarch Michaïl Fridman, te koop stond.

Curator Toni van Hees geeft aan dat er pogingen zijn ondernomen om een oplossing te vinden voor de problemen door de sancties. Maar softwareleveranciers konden door de strafmaatregelen niet langer zaken doen met ATB, waardoor het heel moeilijk werd om verder te gaan met bankieren. Daarnaast weigerden de grote Nederlandse banken betalingsopdrachten uit te voeren van ATB, zo meldt toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) aan het ministerie van Financiën.

Banktegoeden beschermd

Volgens DNB heeft de bank 23.000 particuliere rekeninghouders, van wie er bijna zesduizend in Duitsland wonen. Banktegoeden van rekeninghouders bij ATB zijn tot een bedrag van 100.000 euro beschermd. In totaal ontvangen de klanten via het garantiestelsel 700 miljoen euro. Klanten die beleggingsdiensten afnamen bij de bank kunnen onder bepaalde voorwaarden maximaal 20.000 euro terugkrijgen.

ATB bestaat sinds 1994; er werkten zo’n honderd mensen bij de bank, gevestigd in het WTC aan de Amsterdamse Zuidas. Moederbedrijf Alfa Bank, een grote Russische bank, werd opgericht door Petr Aven en Michaïl Fridman. Zij staan op de sanctielijst van de Europese Unie omdat zij tot de kring van Poetin-vertrouwelingen zouden horen.

Naleving sancties

Fridman heeft een belang tussen de 25 en 50 procent in ATB, blijkt uit een register van de Kamer van Koophandel. Door de Russische wortels van ATB scherpte DNB vanaf februari het toezicht op de bank aan. Zo vroeg de toezichthouder de op de Amsterdamse Zuidas gevestigde bank om extra waarborgen dat de sancties goed zouden worden nageleefd.

Dat betekende onder meer dat ATB niet meer mocht handelen met zijn eigen aandeelhouder Fridman en andere gesanctioneerde eigenaren. Zij werden ook op afstand gezet van de dagelijkse leiding van ATB.

Reputatie

Enkele jaren geleden raakte ATB in opspraak na een inval door de FIOD, wegens mogelijke overtreding van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). ATB werd genoemd rondom betaling van smeergelden door telecombedrijf Vimpelcom, het latere Veon. Daarop besloot de bank tot een koerswijziging, waarbij ATB zich meer ging richten op Europese mkb-bedrijven. Ook werden particuliere spaarders verleid met hogere rentes dan bij de Nederlandse grootbanken.

Volgens het FD is het faillissement ook "een hard gelag" voor de ATB-medewerkers, onder wie veel Nederlanders en ook Oekraïners. "De afgelopen dagen groeide de hoop dat ATB zich van het Russische juk kon bevrijden en verder kon 'vernederlandsen'", aldus een betrokkene tegenover de krant.

Bron: ANP/FD

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.