Nieuws

Wetsvoorstel spoedwet trustkantoren naar Tweede Kamer

Minister Kaag van Financiën stuurt de Tweede Kamer het wetsvoorstel spoedwet trustkantoren. De spoedwet verbiedt trustkantoren om zaken te doen met cliënten in Rusland of Belarus.

Het wetsvoorstel verbiedt het verlenen van trustdiensten aan personen of bedrijven die gevestigd zijn of een 'uiteindelijk belanghebbende' hebben in de Russische Federatie en de Republiek Belarus, zo schrijft minister Kaag in een brief bij de spoedwet.

De brief bevat het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State, die "het urgente belang van maatregelen in reactie op de ontwikkelingen in Oekraïne" onderkent. De Afdeling geeft in haar advies wel aan dat de spoedmaatregel over de dienstverlening aan bepaalde cliënten was gevoegd bij andere voorstellen, die geen spoedeisend karakter hebben.

Minister Kaag volgt het advies van de Afdeling op en legt nu alleen het spoedeisende onderdeel van het wetsvoorstel aan het parlement voor. “De andere onderdelen worden op korte termijn met een ander wetsvoorstel aan het parlement voorgelegd.” Daarbij gaat het bijvoorbeeld over doorstroomvennootschappen en verlening van trustdiensten aan andere hoogrisicolanden. 

Unieburgers

Het verbod voor trustkantoren is gericht op cliënten, doelvennootschappen, uiteindelijk belanghebbenden van cliënten en uiteindelijk belanghebbenden van doelvennootschappen, die woonachtig of gevestigd zijn of hun zetel hebben in de Russische Federatie of de Republiek Belarus.

Partijen die woonachtig zijn in de EU en een Russische of Wit-Russische nationaliteit hebben, worden niet geraakt door dit verbod, aldus Kaag, evenmin als personen woonachtig in Rusland of Belarus met een EU- of Zwitserse nationaliteit of verblijfsvergunning. Het wetsvoorstel is daarmee in lijn met het sanctiebeleid van de Europese Unie, waarin ook uitzonderingen zijn gemaakt voor Unieburgers.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.