Nieuws

EY waardeerde spionagebedrijf NSO kort voor noodkrediet nog op ruim twee miljard

Het Israëlische spywarebedrijf NSO Group werd vorig jaar door analisten van EY Luxemburg gewaardeerd op 2,3 miljard dollar, kort voor het bedrijf een fors noodkrediet nodig had en het eigen vermogen als “waardeloos” werd bestempeld.

Dat meldt de Financial Times, die documenten over de waardering heeft ingezien. Analisten van EY Luxemburg kwamen in juli 2021 met een waardering voor NSO die ruim twee keer zo hoog was als een waardering die het spionagebedrijf twee jaar eerder kreeg.

Ondanks dalende omzetten van NSO omschreven de analisten van EY het bedrijf als “marktleider”, hoewel concurrenten juist groeiden. De waardebepaling van EY zou zijn gemaakt zonder NSO te bezoeken of informatie te verifiëren die door NSO-analisten was verstrekt, aldus de FT.

De waardering door EY was ook veel hoger dan een potentiële koper van NSO enkele weken eerder had gehanteerd, bij een mislukte poging om een minderheidsbelang te nemen in het spywarebedrijf. Toen werd uitgegaan van een waarde van $ 1,6 miljard, inclusief $ 500 miljoen aan schulden.

Pegasus

NSO is bekend van de cybersoftware Pegasus, bedoeld om criminelen te kunnen volgen, maar in de praktijk ook gebruikt voor het volgen van activisten, journalisten en politici. De waardering door EY Luxemburg werd opgesteld juist rond het moment dat dit misbruik van Pegasus naar buiten kwam.

Ook raakte de private equity-eigenaar van NSO verwikkeld in een juridische strijd met Facebook-moederbedrijf Meta, rondom het hacken van Meta-dochter WhatsApp. NSO kwam vervolgens in de VS op een zwarte lijst te staan.

Adviesbureau Berkeley Research Group, ingeschakeld om het private equity-fonds te liquideren, concludeerde daarna dat het eigen vermogen van NSO niets waard was. Investeringsbanken en defensiemedewerkers proberen nu opnieuw de waarde van NSO te beoordelen, om de kernactiviteiten van het spywarebedrijf af te kunnen stoten aan een Amerikaanse defensiespecialist.

EY en NSO wilden tegenover de Financial Times niet reageren op de berichtgeving.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.