Nieuws

Vrijheidsstrijder-accountant heeft eigen tentoonstelling in Openluchtmuseum

De in Suriname geboren Anton de Kom was (assistent) accountant en adviseur, maar werd vooral bekend als mensenrechtenactivist en verzetsstrijder. Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem eert hem dit jaar met een tentoonstelling.

Anton de Kom werd in 1898 geboren in Paramaribo. Zijn vader was nog in slavernij geboren; 35 jaar eerder was Nederland een van de laatste landen die de slavernij afschafte.

Na de mulo behaalde De Kom het diploma boekhouden. In 1920 vertrok hij naar Nederland, waar hij assistent-accountant werd. Later werkte hij bij een adviesbureau, was boekhouder voor de Hanze Bank en daarna vertegenwoordiger in koffie, thee en tabak. In 1933 keerde hij met zijn gezin terug naar Paramaribo en begon een eigen adviesbureau.

De Kom legde bloot hoe de Nederlandse overheid de andere kant op keek als staatsbedrijven wurgcontracten met arbeiders afsloten. In Paramaribo documenteerde De Kom de klachten van slachtoffers van deze praktijken en steunde hun strijd voor behoorlijke behandeling. Hij werd daarom opgepakt en met zijn gezin verbannen naar Nederland.

Schrijver en activist

Het lukte hem in crisistijd niet om daar werk te vinden. In plaats daarvan schreef hij zijn boek Wij slaven van Suriname. Daarin legde hij verbanden tussen de slavernij en de structurele armoede die daarop volgde. De Kom werd zo meer schrijver, activist en verzetsstrijder dan accountant. In de Tweede Wereldoorlog raakte hij betrokken bij de Nederlandse verzetsbeweging. In 1944 werd De Kom gearresteerd en vlak voor de bevrijding stierf hij aan tbc in een Duits kamp.

Medio 2020 kreeg hij een plek in de Canon van Nederland. De Anton de Kom Universiteit van Suriname verzorgt een masteropleiding Accountancy.

Tentoonstelling

De Anton de Kom tentoonstelling in het Openluchtmuseum past in een jaar dat in het teken van vrijheid staat. Het museum toont dit jaar verhalen van mensen die vertellen wat vrijheid voor hen inhoudt, uit het verleden en het heden. 

De Kom wordt later dit jaar ook geëerd met een gedenksteen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.