Nieuws

Trouw: Werkgever helpt oudere werknemers minder om gezond te leven

Hoewel mensen tot steeds hogere leeftijd moeten doorwerken, worden juist oudere werknemers door de werkgever minder gestimuleerd om hun gezondheid te bevorderen. Daarover bericht dagblad Trouw.

Bedrijven met veelal oudere werknemers spannen zich minder in voor een gezonde levensstijl van hun personeel, aldus de krant. Ze zetten minder vaak gezonde dingen op het menu in de bedrijfskantine en organiseren minder om het personeel aan het bewegen te krijgen, dan bedrijven waar veel jonge mensen werken.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek in negen Europese landen. Ruim 4.300 werknemers vulden daarvoor vragenlijsten in over kantinemaaltijden, sportklasjes met collega's, een vergoeding voor een nieuwe fiets of de mogelijkheid om samen met collega's mee te doen aan een hardloopevenement.

Tijd uitzitten

In Nederland doen bedrijven relatief veel op het gebied van gezonde voeding, maar wat betreft het aansporen van beweging scoren werkgevers gemiddeld in Europa. Ouderen krijgen, zowel in Nederland als daarbuiten, de minste aandacht, schrijft Trouw.

Volgens een onderzoeker van de Universiteit Utrecht gaan bedrijven mogelijk uit van het idee dat oudere werknemers vooral "hun tijd uitzitten tot hun pensioen" en dat werkgevers daarin niet meer willen investeren. Een gemiste kans voor bedrijven die streven naar minder ziekteverzuim en hogere arbeidsproductiviteit, meent de krant.

De Utrechtse onderzoeker denkt dat sommige zaken mogelijk onvoldoende aansluiten op de belevingswereld van oudere werknemers. "Als je een superhippe quinoasalade aanbiedt, dan slaat niet elke zestigplusser daar direct op aan."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.