Nieuws

3.300 aanvragen voor STAP-opleidingsbudget afgewezen

In de laatste ronde van de STAP-subsidieregeling zijn ruim 3.300 aanvragen niet toegekend, omdat een opleiding niet voldeed aan de voorwaarden. In de vierde tranche van de regeling werden 44.000 aanvragen ingediend.

Bij zo'n 1.500 aanvragen wordt nog getoetst of deze al dan niet toegekend worden. Daarover moet binnen een paar weken duidelijkheid zijn. De STAP-regeling is bedoeld om mensen door het volgen van een cursus, training of opleiding hun positie op de arbeidsmarkt te laten versterken.

Per persoon is een keer per jaar STAP-budget te verkrijgen met een maximum van duizend euro, zolang er budget is. In totaal is er dit jaar 160 miljoen euro beschikbaar, waarmee minimaal 160.000 mensen een opleiding kunnen volgen. Volgend jaar is er 200 miljoen euro beschikbaar in zes aanvraagperiodes.

Voor dit jaar zijn er vijf aanvraagperiodes voor de STAP-regeling. Elke twee maanden gaat het aanvraagloket open. De regeling vervangt de belastingaftrek voor studiekosten. De subsidie gaat naar de opleider, niet direct naar de aanvrager.

Misbruik

Sinds de start van de STAP-subsidieregeling in maart zijn al honderden opleidingen uit het register verwijderd, bijvoorbeeld omdat ze niet arbeidsmarktgericht zijn. Ook lopen nog diverse onderzoeken naar misbruik van de regeling. Onderzoek van RTL Nieuws wees eerder uit dat opleiders de STAP-regeling gebruiken om er zelf vooral ook financieel wijzer van te worden.

Bijna een derde van de aanvragen ging naar mensen tussen de dertig en veertig jaar. Ruim een vijfde van de aanvragers is vijftig-plus. In de afgelopen vier periodes hebben zo'n 155.000 mensen al een STAP-budget toegekend gekregen.

Voor de huidige aanvraagperiode is geen STAP-budget meer beschikbaar. De volgende aanvraagperiode start op 1 november.

Bron: ANP/Rijksoverheid

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.