Nieuws

RVO draagt TVL-vorderingen over aan CJIB, als ondernemers niet reageren

Als ondernemers niet reageren op herhaaldelijke terugbetaalverzoeken voor teveel betaalde voorschotten, draagt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de vorderingen over aan het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

Het gaat om ondernemers die op basis van hun werkelijke omzetverlies een deel, of het gehele voorschot Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) moeten terugbetalen. De RVO benadert elke ondernemer minimaal zes keer.

De Rijksdienst begrijpt naar eigen zeggen "dat in deze tijd van hoge inflatie, stijgende energieprijzen en lagere koopkracht het terugbetalen van TVL erg lastig kan zijn". Daarom hanteert de RVO ruime betalingsregelingen en is ook uitstel van betaling of maatwerk mogelijk.

Ondernemers waarvan de vorderingen worden overgedragen, reageerden niet op ten minste zes pogingen van de RVO om met ze in contact te komen. Dan rest de RVO geen andere mogelijkheid dan de TVL-vorderingen over te dragen aan het CJIB.

Het CJIB hanteert een termijn van twee weken waarin de ondernemer kan betalen, of alsnog een betalingsregeling met RVO kan afspreken, via het CJIB. Als de ondernemer ook in deze periode nog steeds niets van zich laat horen, wordt de vordering overgedragen aan de deurwaarder.

Tweeduizend vorderingen

Het gaat om ongeveer tweeduizend vorderingen, die nog dit jaar worden overgedragen aan het CJIB. Dit betreft vooral mkb-bedrijven, zoals horecabedrijven (bij elkaar zo’n dertig procent), taxibedrijven en kapperszaken.

In totaal is met de genoemde vorderingen een bedrag van € 25 miljoen gemoeid. Zo'n 420.000 ondernemers hebben een voorschot TVL ontvangen. Na de definitieve vaststellingen moeten ongeveer 55.000 ondernemers (een deel van) dit voorschot terugbetalen. De meeste ondernemers betalen dit te veel ontvangen voorschot in een keer terug of spreken een betalingsregeling af. 

Op dit moment staan nog 31.387 terugbetaalverzoeken open, voor een bedrag van ruim vierhonderd miljoen euro. Er zijn 15.700 betalingsregelingen afgesloten voor een bedrag van € 180 miljoen. Op dit moment zijn al 3.500 betalingsregelingen, voor een totaal bedrag van € 70 miljoen, voldaan.

Accountants

De NBA stelt dat accountants er goed aan doen te bewaken of hun klanten al met terugbetaling bezig zijn. De RVO geeft op haar website aan dat een betalingsregeling ook kan worden aangevraagd via een intermediair.

De TVL-regeling was onderdeel van het pakket steunmaatregelen van het kabinet in het kader van de coronacrisis. 

Bron: RVO/NBA

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.