Nieuws

Allianz Risicobarometer: cyberincidenten en bedrijfsonderbreking grootste dreigingen

Bedrijven wereldwijd maken zich het meeste zorgen over cyberincidenten en bedrijfsonderbreking, blijkt uit de Allianz Risicobarometer 2023. Grootste stijgers zijn macro-economische ontwikkelingen en de energiecrisis.

De Allianz Risicobarometer is de jaarlijkse ranglijst van bedrijfsrisico's van verzekeraar Allianz, waarin de mening van 2.712 deskundigen op het gebied van risicobeheer in 94 landen en regio's is verwerkt.

Cyberincidenten en bedrijfsonderbreking staan voor het tweede achtereenvolgende jaar bovenaan de ranglijst. Macro-economische ontwikkelingen, zoals inflatie en een dreigende recessie (gestegen van plaats 10 naar plaats 3), en de impact van de energiecrisis (nieuw op plaats 4) zijn dit jaar de grootste stijgers.

Deze urgente zorgen vragen om onmiddellijke actie van bedrijven, aldus Allianz. Dat verklaart volgens de verzekeraar waarom zowel natuurrampen (van 3 naar 6) en klimaatveranderingen (van 6 naar 7) dalen in de ranglijst, net als de pandemie (van 4 naar 13), nu vaccins een einde hebben gemaakt aan lockdowns en beperkingen.

Politieke risico's en geweld is een andere nieuwkomer in de top 10 wereldwijde risico's op plaats 10, terwijl een tekort aan gekwalificeerd personeel naar de achtste plaats stijgt.

Bij Nederlandse bedrijven staat bedrijfsonderbreking op de eerste plaats, gevolgd door de macro-economische ontwikkelingen, de energiecrisis en cyberincidenten.

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.