Nieuws

Meer vrouwen in Europese bestuurskamers financiële sector

In de Europese financiële sector is een toename te zien van het aantal vrouwen in bestuurskamers.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Boardroom Monitor van EY, waarin EY de besturen van 99 bedrijven uit de MSCI European Financials Index analyseerde. Het percentage vrouwen in bestuursfuncties nam in Europa toe van 37 naar 42 procent.

De vrouwen zijn over het algemeen wat jonger dan hun mannelijke collega's: Vrouwelijke bestuurders zijn gemiddeld 57 jaar oud, de mannen gemiddeld zestig. EY merkt op dat bedrijven ook belang hebben bij meer genderdiversiteit in de bestuurskamers, omdat maar liefst 44 procent van de investeerders aangeeft dat dit een belangrijk criterium is voor het investeren in bedrijven. Slechts 16 procent maalt niet om de samenstelling van het bestuur.

Uit de gegevens blijkt ook dat ervaring met duurzaamheid een steeds belangrijker thema is aan de top van bedrijven. De ervaring die bestuursleden hebben met dit onderwerp is toegenomen van 19 procent in juni 2022 naar 32 procent nu, waarbij meer vrouwen dan mannen experts zijn op dit thema.

Prioriteit

Omar Ali, EY EMEIA Financial Services Managing Partner: "In heel Europa nemen raden van bestuur en bedrijfsmanagement duidelijke stappen om de diversiteit te vergroten."

Volgens Ali anticiperen "vooruitstrevende bedrijven" op regelgeving en zien zij diversiteit als een strategische prioriteit. "Zij beseffen dat meer diverse opvattingen, achtergronden en ervaring een rol spelen bij het identificeren van en reageren op risico's, en uiteindelijk zorgen voor effectiever bestuur", aldus Ali.

Ali benadrukt verder dat niet alleen gender maar ook culturele diversiteit belangrijk is, evenals relevante bedrijfsspecifieke ervaring en internationale ervaring, om de toenemende complexiteit van grensoverschrijdend zakendoen aan te kunnen. Hij ziet ook meer concurrentie in de toekomst voor talent op het gebied van duurzaamheid, omdat dit thema in een stroomversnelling is gekomen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.