Nieuws

VEB vreest voor alleen online ava

De VEB vreest dat nieuwe wetgeving het einde kan betekenen van de 'fysieke' aandeelhoudersvergadering. Dat is niet in het belang van aandeelhouders, meent de beleggersvereniging.

De VEB wijst op haar website op een passage in het voorstel voor de nieuwe 'Wet digitale algemene vergadering privaatrechtelijke rechtspersonen'. Die nieuwe wet moet het mogelijk maken om aandeelhoudersvergaderingen (ava's) alleen nog online te organiseren. Daarmee wordt aandeelhouders het recht op fysieke toegang tot de vergadering ontnomen, zo vreest de VEB.

De beleggersorganisatie slaat aan op een passage in de toelichting bij de nieuwe wet, waarin staat dat het voor "besturen, leden/aandeelhouders van NV's/BV's, verenigingen, VvE's, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen" mogelijk wordt om digitaal te vergaderen.

Uitholling

Tijdens de coronacrisis werden veel ava's noodgedwongen alleen online georganiseerd. Minister Weerwind van Rechtsbescherming wil met de nieuwe wet het uitsluitend digitaal vergaderen definitief mogelijk maken.

Volgens de VEB zijn veel aandeelhouders op zich niet tegen online vergaderen. "Maar de VEB vindt het wel een enorme uitholling van de corporate governance als er daarmee ook een eind zou komen aan de mogelijkheid dat aandeelhouders fysiek aanwezig zijn op hun ava."

Nu bepaalt de wet nog dat iedere aandeelhouder bevoegd is de algemene vergadering bij te wonen en daarin het woord te voeren. Maar de formulering in de toelichting bij de nieuwe wet maakt de kans groot dat beursgenoteerde bedrijven kiezen voor online only ava's, aldus de VEB. "Dat scheelt organisatorische rompslomp en het lijkt goedkoper, maar vooral is het in een digitale ava makkelijker voor bestuurders en commissarissen om weg te duiken bij heikele punten en lastige vragen."

Scherpere dialoog

De ervaring heeft volgens de beleggersclub geleerd dat de dialoog tussen aandeelhouders en bestuurders en commissarissen bij fysieke ava's "scherper, beter en betekenisvoller is" dan tijdens een online vergadering.

De VEB pleit daarom voor een verplichting voor NV's in de nieuwe wet om de ava in ieder geval 'hybride' te houden, zodat aandeelhouders kunnen kiezen of ze online of fysiek deelnemen. De beleggersvereniging is bang dat de ava anders gaat veranderen in een "digitale formaliteit".  

Eumedion

Recent pleitte Eumedion, de organisatie voor institutionele beleggers, ook voor hybride ava's in 2023 en nog geen volledig online aandeelhoudersvergaderingen. Verder stelt Eumedion duidelijke voorwaarden aan een online ava. Niet alleen moet zo'n vergadering de uitdrukkelijke toestemming krijgen van aandeelhouders, maar ook moeten die met beeld en geluid kunnen deelnemen, het woord kunnen voeren en digitaal "volwaardig kunnen participeren".

Op het voorstel voor de nieuwe wet kan via internetconsultatie nog tot 6 februari 2023 worden gereageerd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.