Nieuws

Adviseur klimaatbeleid: Commissarissenverslag heeft weinig diepgang op klimaatgebied

De verslagen van de raden van commissarissen bevatten weinig diepgang op klimaatgebied. De rvc moet bedrijven meer houden aan afspraken voor vermindering van klimaateffecten.

Dat stelt adviseur klimaatbeleid en CDA-politicus Jan-Willem van den Beukel in een opiniebijdrage in het Nederlands Dagblad. Hij onderzocht een aantal jaarverslagen van beursfondsen die volgens eerder onderzoek van Milieudefensie matig presteerden op hun klimaatbeleid.

Van den Beukel keek daarbij ook naar de informatie vanuit de raad van commissarissen over specifieke tekortkomingen die in het onderzoek van Milieudefensie waren benoemd. Zo werden de huidige CO2-emissies van deze bedrijven vaak onvolledig in kaart gebracht.

Uit de verslagen bleek dat rvc's steeds vaker aparte duurzaamheidscommissies instellen. Ook las de auteur over triviale zaken, "zoals dat de commissarissen van Schiphol hebben meegedaan aan World Cleanup Day, een internationale dag om zwerfvuil te rapen".

Alleen de commissarissen van AholdDelhaize gingen op een van de kritiekpunten van Milieudefensie in, aldus Van den Beukel. "Over de overige kritiekpunten repten de acht raden van commissarissen in hun verslag met geen woord. Mijn conclusie is dat de verslagen van de raden van commissarissen weinig diepgang bevatten op klimaatgebied."

Onhoudbaar

De adviseur klimaatbeleid noemt een en ander "onhoudbaar" en wijst op de bepalingen in de vernieuwde Corporate Governance Code rondom duurzaam ondernemen. "Omdat ook het klimaatakkoord van Parijs ons vraagt het tempo van CO2-reductie een factor tien te versnellen, mag je daarover als commissaris een degelijk plan van de directie verwachten."

Van den Beukel stelt drie concrete acties voor. Zo moeten rvc's een "helder en strikt kader" formuleren, waarbinnen de organisatie negatieve klimaateffecten "navolgbaar" moet verminderen, in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs. Ook moet het bedrijfsleven een "gezamenlijke meetlat" opstellen voor goed klimaatbeleid en moeten commissarissen zich beter scholen op klimaatgebied.

Complex

De auteur erkent dat de transitie complex en veelomvattend is. "Ons energiesysteem is met alles verweven. Dat systeem volledig kantelen, is misschien wel de ingewikkeldst denkbare transformatie voor ondernemingen, voor hele sectoren en onze economie", schrijft Van den Beukel. "Gelukkig is het ons eerder gelukt, in de transitie van turf naar steenkool en van kolen naar gas. Bovendien wordt de wereld mooier, gezonder en stabieler als we in 2050 over de bult heen zijn en een klimaatbestendige samenleving hebben ingericht."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.