Opinie

'Graag een waardige Ledenvergadering'

Nog even en dan komt de decembermaand eraan. Sinterklaaspret voor de kleintjes. Wellicht eindelijk weer eens een witte Kerst. Maar december is niet alleen een feestmaand: de jaarlijkse Ledenvergadering van het Koninklijk NIVRA staat traditiegetrouw ook weer op de agenda.

Marcel Pheijffer

Op 12 december om precies te zijn. Leuk, maar dat is nou niet een bijeenkomst die onder mijn definitie van feest valt. Daar is de bijeenkomst en zijn de aanwezigen te serieus voor.

Ik kan er ditmaal niet bij zijn. Ik verblijf in Washington om daar een vergadering van de International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB) bij te wonen. Ook leuk. Toch zal ik de Ledenvergadering op afstand proberen te volgen. Het (bestuur van het) Koninklijk NIVRA staat onder druk. Wakkere accountants slijpen nu reeds de messen en willen de verhoudingen in het bestuur wijzigen. Dit punt en andere belangrijke kwesties zullen de vergadering domineren.

Ik hoop dat de vergadering met voldoende waardigheid verloopt. Vorig jaar heb ik mij zeer gestoord aan de gebrekkige vergaderdiscipline, het woordgebruik van sommigen en vooral het voortijdig verlaten van de vergadering. Het was genant om te ervaren dat dit laatste zelfs de aanleiding vormde tot het uitschrijven van een extra Ledenvergadering.

Na het stemmen over de Verordening gedragscode verlieten zoveel mensen - voor- en tegenstanders van de code - de zaal dat er onvoldoende leden overbleven om rechtsgeldig te kunnen stemmen over zaken als de benoeming van nieuwe bestuursleden, de contributie en de benoeming van de nieuwe accountant. Triest maar waar.

Welk punt wil ik maken? Ik wil de leden oproepen vooral zelf naar de vergadering te komen. Ik wil ze oproepen zelf de discussies aan te horen en een keuze te maken ten aanzien van het stemgedrag. Aan het botsen der meningen ontspringt immers de waarheid. Beslissen op basis van argumenten en niet op basis van sentimenten.

Het zou fout zijn indien de grote kantoren 'stemvee' met volmachten naar de vergadering sturen. Het zou fout zijn indien accountants die niet in staat zijn om zelf naar de vergadering te komen, te makkelijk een volmacht - aan wie dan ook - verlenen. Daarvoor zijn de geagendeerde agendapunten te belangrijk. Niet op alle punten is vooraf een keuze te maken van voor of tegen. Ik zal dan ook - ondanks mijn buitenlands verblijf - geen volmacht afgeven. Wel had ik graag meegestemd. Wordt het dan toch tijd voor een elektronische ledenraadpleging?

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.