Opinie

Over vrouwen aan de top en andere zaken

Het is alweer enkele maanden geleden dat Tom Nierop, hoofdredacteur van 'de Accountant', mij vroeg of ik wilde gaan meewerken aan een weblog. 'Natuurlijk. Graag!', was mijn snelle reactie.

Marcel Pheijffer

Eindelijk is het dan zover. We gaan van start. Vastbesloten er iets moois van te maken. Reageren op actuele zaken. Deelnemen aan het maatschappelijk debat. Iets dat accountants veel te weinig doen. Vreemd eigenlijk. Zijn wij niet dienstig aan het maatschappelijk verkeer? Horen wij dan niet opinies te geven en de dialoog aan te gaan? Wat mij betreft wel.

Ik sta niet alleen. Sommige accountants nemen wel degelijk deel aan het debat. Jos Nijhuis, voorzitter van de raad van bestuur van PricewaterhouseCoopers, bijvoorbeeld. Hij praat vaak en graag over vrouwen. Vrouwen aan de top. Binnen accountantskantoren. Die zijn er te weinig, aldus Jos. Ik ben het met hem eens, maar zie nauwelijks echte veranderingen op dit vlak. En ik zie de vrouwen ook in de nabije toekomst niet in grote getale aan de accountantstop komen. Dat blijft jammer.

Maar Jos heeft meer op zijn lever. Onlangs plaatste hij (namens PwC) naar aanleiding van Prinsjesdag een paginagrote advertentie in diverse kranten. ‘Nederland, durf te kiezen', luidde de kop. Jos refereert aan een Nederlandse ziekte: het poldermodel, een gebrek aan duidelijke keuzes. Hij geeft voorbeelden: wel marktwerking in de zorg, maar vooral geen winst. Wel willen dat Rotterdam belangrijk blijft, maar nog steeds geen tweede Maasvlakte. Jos concludeert dat we in Nederland nergens meer echt goed in zijn. Dat je te veel regels niet met nog meer regels moet bestrijden.

Wederom ben ik het met Jos eens. Een verfrissend geluid. Onverwachts, het is tenslotte een accountant. Ik hoop dat er meer van dit soort geluiden komen. Ook als het gaat om kwesties waarin de accountant zelf het onderwerp van discussie is. Ik zal in ieder geval aan die discussies deelnemen. Daar mag u mij aan houden!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.