Opinie

Accountantsdag 2007: een vraag aan Margot Scheltema

Afgelopen woensdag vond het jaarlijkse feestje van en onder accountants plaats: de Accountantsdag 2007. Met 'Grenzenloos: de accountant op een wereldwijd speelveld' als thema.

Marcel Pheijffer

Een mooi thema. En realistisch, de accountancy stopt niet aan onze landsgrenzen. Sterker, NIVRA-voorzitter Willem van Wijngaarden stelt zelfs het volgende: 'Regelgeving, opleiding, toezicht, marktontwikkelingen: dat alles ligt anno nu op bureaus in Brussel en New York'.
Wat mij betreft zit daar een kern van waarheid in, maar we doen onszelf er ook mee te kort. We betekenen nog wel degelijk iets in Nederland en praten internationaal genoeg mee.

De Accountantsdag kwam wat langzaam op gang. Vuurwerk moest er onder meer komen van Tom de Swaan, voormalig topman van De Nederlandsche Bank (DNB) en tot voor kort bestuurder bestuurder van ABN AMRO. Hij zou spreken over het thema internationaal ondernemen en de accountant. 'Zou', want hij deed dat niet. In zijn verhaal probeerde hij te rechtvaardigen dat het ABN AMRO-bestuur in het verleden verstandige en begrijpelijke keuzes heeft gemaakt.

Ben benieuwd of de aandeelhouders er ook zo over denken. Kennelijk zit er nog pijn en frustratie bij deze oud-bestuurder. Hoe het ook zij, zijn verhaal stelde mij - en wellicht de organisatoren ook - ernstig teleur. Binnenkort spreekt hij nog tweemaal voor accountants; het is te hopen dat het ‘verdriet' dan verwerkt is en hij wel hun taal spreekt.

Collega DNB-topman Arnold Schilder hield zich later op de dag daarentegen goed aan zijn opdracht en sprak onder meer enige woorden over de transparantie die accountantskantoren in hun jaarverslagen betrachten. Hij was kritisch, net als oud NIVRA-bestuurder Leon van den Nieuwenhuijzen reeds eerder in ‘de Accountant' had gedaan.

De luchtige noot werd verzorgd door Richard Krajicek. Een mooi verhaal over ambities, durf en lef. En ook de bekentenis dat zijn verliefdheid op Daphne Deckers na zes maanden over was kon ik goed begrijpen, maar dat terzijde.

Het meest boeiend was voor mij de discussie in het panel: Tom de Swaan (bovengenoemd), Ingrid Doerga (ABP en IFAC-board), Jan Nooitgedagt (Ernst & Young) en Margot Scheltema (Shell) raakten in gesprek.De dames opereerden het sterkst. Ingrid Doerga spreekt - zeker voor een accountant - duidelijke taal. Gevat en to the point. Je weet waar je aan toe bent. Of je het er mee eens bent of niet. Kun je als klant die 'scherp aan de wind zeilt' vermoedelijk beter niet als accountant tegenkomen.

Margot Scheltema sprak eveneens duidelijke taal. Die kun je als accountant beter niet tegenover je hebben zitten aan de onderhandelingstafel. De vergoeding die de accountant vraagt kan volgens haar fors omlaag. Minimaal tien procent. Maar bovenal stelde ze dat de accountantskantoren hun organisatie beter dienen te organiseren. Door in internationaal verband één aanspreekpunt aan te wijzen. Door helder en besluitvaardig te zijn. Accountants dienen duidelijke taal te spreken. Zeggen waar het op staat en geen dubbele ontkenningen.

Zij refereerde aan een voorbeeld van hoe het volgens haar wel moest: een accountant die in een rapportage sprak over een 'solide onderneming'. Dat is duidelijkere taal dan de stelling 'dat het de accountant niet is gebleken dat het niet klopt bij de onderneming'.
Ik ben het eens met Margot Scheltema: accountants moeten duidelijke taal spreken.

Jan Nooitgedagt gooide echter roet in het eten. Hij wil eerst definiëren wat 'solide' is. Dan pas kan hij toetsen aan een norm. Tsja, hij zal toch wel genoeg gevoel hebben om te ervaren wat het maatschappelijk verkeer wel en niet solide acht?

Enfin. Margot Scheltema stelde dat zij na haar arbeidszame leven wel een studie wilde verrichten naar het verband tussen de betekenis van taal, recht en de accountant. Beste Margot: wil je bij mij promoveren?

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.