Opinie

Desi Bouterse

In Suriname is het proces tegen Desi Bouterse begonnen. Hij staat terecht voor zijn (vermeende) betrokkenheid bij de zogeheten Decembermoorden. Ik volg het proces een beetje.

Marcel Pheijffer

De reden? Ik heb als accountant in het begin van de jaren negentig drie jaar deel uitgemaakt van het zogeheten COPA-team (Colombia-Paramaribo en ook wel COcaïne-PAramaribo) dat de betrokkenheid van onder meer Desi Bouterse en zijn 'Suri-kartel' bij drugshandel onderzocht. Het was een bijzonder onderzoek. Politiek gevoelig, veel media-aandacht, de verdachten op letterlijk grote afstand, spannend en moeilijk.

Mijn rol als accountant in het onderzoek? Zoals de meeste lezers wel weten: accountancy is een makkelijk vak. Het gaat in essentie om het in de greep krijgen en aan elkaar koppelen van geld- en goederenstromen. Qua techniek maakt het niet uit of die legaal of illegaal van aard zijn.

Samen met een aantal collega's van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) onderzocht ik dan ook het geld- en goederenverkeer tussen Nederland en Suriname. We elimineerden het deel dat overduidelijk legaal was en onderzochten het restant. We liepen als ‘bijvangst' onder meer aan tegen een smeergeldaffaire waarbij Nederlandse bedrijven waren betrokken.

Het was ook een mooi onderzoek. Heb er veel van geleerd. Over onderzoeks- en witwastechnieken. Financieel rechercheren werd mijn specialiteit: het volgen van het boekhoudkundig spoor. Prettige bijkomstigheid voor een onderzoeker is dat witwastransacties vaak over de landsgrenzen heen gaan. Heb daardoor vele landen bezocht, waaronder: de Verenigde Staten, de Britse Maagdeneilanden en uiteraard ook de Nederlandse Antillen. Ik was dan forens, accountant en forensisch accountant.

Heeft het onderzoek iets opgeleverd? Ja, een veroordeling voor Desi Bouterse. Hij kreeg gevangenisstraf opgelegd. Het isoleerde hem in Suriname, maar het bracht hem niet in de gevangenis. Tijdens het onderzoek is ook de nodige informatie over de betrokkenheid van Desi Bouterse bij de Decembermoorden naar boven gekomen.

Nadien is er nog veel meer bewijs gekomen. Naar ik verwacht genoeg om hem veroordeeld te krijgen. Ik hoop dan ook dat in Suriname het recht zal zegevieren.En dat Desi Bouterse deze keer de gevangenis wel van binnen zal aanschouwen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.