Opinie

Off the record

In een eerdere weblog schreef ik over de 'verwondering' die ik inzake fraude en witwassen graag aan mijn studenten wil overbrengen. Ik refereerde aan het feit dat eigen denkbeelden vaak worden opgebouwd aan wat wordt gelezen in De Telegraaf en wat men ziet op het Journaal.

Marcel Pheijffer

Helaas. De kwaliteit van de journalistiek - ook bij andere dan de genoemde media - is niet altijd hoogstaand.

Vorenstaande wordt bevestigd in het boek Off the record van Norman Pearlstine, voormalig redacteur van The Wall Street Journal. De ondertitel van het boek geeft goed weer waar het over gaat: The press, the Government, and the War over Anonymous Sources.

Het boek begint met een leuke anekdote. Pearlstine beschrijft hoe hij als beginnend journalist bij The Wall Street Journal wekelijks een stukje schreef over het niveau van de autoproductie bij de grote autoproducenten. De cijfers die hij gebruikte vormden een belangrijke graadmeter voor de ontwikkeling binnen de sector in het bijzonder en de economie in het algemeen.

Pearlstine had een belangrijke bron bij Chrysler die hem van de cijfers voorzag. Op een gegeven moment belde de bron op om te zeggen dat hij zou stoppen met het doorgeven van informatie. 'That's fine', antwoordde Pearlstine en vervolgde: 'I shall do my own estimate, and I always estimate low'. Vijf minuten later belde zijn bron Pearlstine terug met de mededeling dat Chrysler hem alsnog van informatie zou blijven voorzien.

En zo worden we (soms) belazerd ...

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.