Opinie

Een Nederlander over Enron

De tijd van de grote boekhoudschandalen lijkt alweer even achter ons te liggen. We worden er nog wel regelmatig aan herinnerd. Zo zal binnenkort het hoger beroep van start gaan tegen de voormalig Ahold-bestuurders Van der Hoeven en Meurs. En in de dagelijkse praktijk ervaren veel accountants de gevolgen van meer regelgeving voor en extern toezicht op het beroep.

Langzaam kruipen de accountants(kantoren) weer uit hun schulp. Sommigen durven zelfs nut en noodzaak van die regels en het toezicht ter discussie te stellen. Anderen doen de boekhoudschandalen af als incidenten en wijzen erop dat deze vooral in het buitenland hebben plaatsgevonden.

De accountant en fraude blijft een lastig onderwerp. Naar mijn mening wordt er in ons land vanuit het beroep en de haar omringende omgeving te weinig over gesproken. Terwijl er wel degelijk lessen uit het verleden zijn te trekken.

Hoe het hier ook zij, in de Verenigde Staten is het wezenlijk anders. Zowel vanuit de overheidssfeer, de media als de academische wereld krijgt het onderwerp voldoende aandacht. Er verschenen meerdere films over de Enron-affaire, waarin de rol van de accountant zeker niet onderbelicht bleef.

Ook verscheen er een tiental boeken over Enron. Periodiek zoek ik op internet naar nieuw materiaal, onder meer op de site van Amazon. Tot mijn niet geringe verbazing trof ik daar het volgende boek aan: The Enron collapse: creative accounting, wrong economics or criminal acts?

Waarom verbazing? Het in 2002 verschenen boek is geschreven door een Nederlander: Dirk Jan Barreveld (1941). Na een loopbaan bij de marine was hij actief in de internationale transportsector. Sedert 1987 is hij inwoner van de Filippijnen, waar hij als consultant werkzaam is.

Een toevallige en grappige ontdekking. Helaas is het boek inmiddels te gedateerd om u aan te bevelen.      

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.