Opinie

Suriname

De trouwe lezer van mijn weblog heeft mijn 'productie' deze zomer zien dalen. Geen zorgen: alles goed aan deze kant.

De laatste tijd verpoos ik overzee. Op verzoek van de VERA doceer ik - samen met Tjeu Blommaert, Henk Langendijk, Gert Smit en Ronald Teuthof - tijdens de summer courses op Aruba, Curaçao en momenteel in Suriname.

Geen vakantie dus, maar zeven colleges in negen werkdagen. Met name in het laatstgenoemde land is mijn blik flink verruimd. Er zijn vele harde werkers, die kansen zien en pakken. De contrasten zijn hier echter groot. Veel mensen leven hier van dag tot dag. Is er genoeg verdiend op een dag dan hebben zij per definitie genoeg gewerkt. Wie dan leeft, die dan zorgt.

Een houding die economisch gezien niet goed is. Men doet zich er te kort mee. Het land heeft een geweldige potentie en rijkdom. In de regio - CARICOM - doet Suriname het goed. Veel minder criminaliteit dan bijvoorbeeld in Trinidad & Tobago. De toeristische sector is beter ontwikkeld dan in de Guyanese buurlanden. Er is een gezonde economische groei en de Surinaamse dollar is stabiel. Komt naast de relatief stabiele regering wellicht ook omdat het economisch verkeer en waarden worden uitgedrukt in Amerikaanse dollars en euro's. Valuta waarmee je hier gewoon kunt betalen.

Veel Surinamers zijn trots op hun land en kunnen er fraai over verhalen. Men heeft hier veel plezier. Het ontbreken van monogamie - het woord 'bijvrouw' is hier uitgevonden - speelt daarbij ongetwijfeld een rol.

Wij hoorden hier prachtige verhalen en fraai taalgebruik. Over 'spookambtenaren', ook wel de 'zeven-even-ambtenaar' genoemd. Dat is een ambtenaar die 's ochtends om zeven uur op kantoor komt om de aanwezigheidsbrief even af te tekenen, om daarna direct weer te vertrekken.

Of over de 'boomkip' (leguaan) en de 'waterkip' (kaaiman en krokodil). Alcohol is 'vrolijk water' en een flirtende man of vrouw zonder relatie 'solliciteert'. Veel gebouwen in Paramaribo zijn van hout en sterk verpauperd. Eeuwig zonde denken wij. Een Surinamer die wij spraken wuift het echter met een lach weg: "Wij hebben veel hout, maar geen onderhoud."

Suriname heeft veel economische potentie. Die potentie moet alleen nog ten volle worden  benut. Dat gebeurt nu niet. Het belastingstelsel dient te worden verbeterd, zodat er geld kan worden vrijgemaakt voor investeringen in de infrastructuur. Het ambtenarenkorps behoeft upgrading, 'spookambtenaren' moeten verdwijnen. Indien de regering de informele economie weet af te bouwen, kan de welvaart worden verhoogd en beter worden verdeeld.

Het zijn even majeure als noodzakelijke wijzigingen. Deze kunnen niet op een technocratische wijze tot stand komen. Zij die erbij betrokken en verantwoordelijk voor zijn, dienen nut en noodzaak ervan in te zien.

Ik ben van mening dat accountants daarbij een belangrijke rol kunnen spelen. De oprichting van de Surinaamse Vereniging van Accountants - het Koninklijk NIVRA, met name in de persoon van Paul Hurks, is daarbij behulpzaam - is dan ook een goede zet.

Het aantal Surinaamse accountants zal moeten groeien. De eerste initiatieven daartoe zijn wat mij betreft positief. Maar er is nog veel werk aan de winkel. Ik vond het leuk en nuttig daaraan een steentje bij te dragen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.