Opinie

Ingehuurd en geïnstitutionaliseerd wantrouwen

In het Financieele Dagblad (FD) van woensdag 24 september 2008 reageert Hans Strikwerda op een eerdere bijdrage van Philip Wallage. Laatstgenoemde brak in datzelfde FD op 13 september een lans voor het bestrijden van regeldruk met vertrouwen.

Als voorbeeld haalt Wallage onder meer de Belastingdienst aan die - in mijn woorden - ‘experimenteert' met de invoering van Horizontaal Toezicht, waarin de vertrouwensrelatie tussen Belastingdienst en belastingplichtige centraal staat.

Wallage schrijft over deze thematiek vanuit een op zichzelf genomen bewonderenswaardige ijver om op zoek te gaan naar een nieuwe balans tussen regels en vertrouwen. Vanuit KPMG schreef hij in dat verband mee aan het rapport Hypegiaphobia.

Ik vrees echter dat de aandacht voor deze thematiek in een ongunstige tijd wordt gebracht. De hypotheek-, krediet- of liquiditeitscrisis (hoe noemt u de dip in de financiële stabiliteit eigenlijk?) zal eerder aanzetten tot meer dan minder regels.

Enfin, terug naar Strikwerda. Hij verwijt Wallage het allemaal niet begrepen te hebben en zet de accountant neer als ‘ingehuurd en geïnstitutionaliseerd wantrouwen', terwijl het accountantsberoep toch wel meer omvat dan dat. 

Hetgeen de vraag oproept of Strikwerda het accountantsberoep wel helemaal heeft begrepen...

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.