Opinie

Waren accountants maar zoals Louis van Gaal

And now for something completely different. Zoals u wellicht wel eens in ‘de Accountant' heeft gelezen, maak ik deel uit van de Licentiecommissie van de KNVB. Die kijkt onder meer naar de juridische, veiligheids- en financiële aspecten van de 38 betaald voetbalclubs. Een leuke activiteit in het boeiende sportwereldje.

De werkzaamheden voor de Licentiecommissie worden uiteraard in alle neutraliteit uitgevoerd. Alle clubs zijn, indien in functie, voor de leden van de commissie gelijk. Hetgeen niet wegneemt dat je buiten de activiteiten voor deze commissie een voorkeur voor een club mag hebben, supporter mag zijn.

Geboren naast De Kuip, zoals ik, moet je welhaast Feyenoorder zijn. Maar ik woon ook al bijna 35 jaar in de buurt van Alkmaar en mijn zonen Thom, Daan en Huub gaan helemaal voor AZ. Vrienden en familie ook, dus ik ben nogal eens in het DSB-stadion van AZ te vinden. Mijn vrouw noemt mij overloper...

In mijn regio is iedereen ervan overtuigd dat AZ kampioen gaat worden. Als dat daadwerkelijk gaat gebeuren - en de kaarten liggen goed geschud, maar als accountant waag ik me niet vaak aan voorspellingen - mag dat voor een groot deel op het conto van Dirk Scheringa en Louis van Gaal worden geschreven. En uiteraard op spelers zoals Schaars, De Zeeuw en keeper Romero.

Ik mag Van Gaal wel. Hij heeft beleving en bezieling voor zijn vak en gaat er helemaal voor. Weet het beste uit jonge spelers te halen, omdat hij die nog kan kneden. Met de ‘vedettes' in het Nederlands elftal kon hij duidelijk minder overweg. Hij heeft met zijn team, in Alkmaar gezorgd voor een topsportklimaat waarin spelers gedijen die bereid zijn te leren en te investeren in hun vak. Met de rest krijgt hij ruzie en die mogen dan ook vertrekken.

Zijn gedrevenheid komt ook naar voren in contacten met de pers. Persconferenties lopen door zijn emotionaliteit soms uit de hand. Het levert soms hilarische taferelen en uitspraken op. Bijvoorbeeld: ‘Ben ik nou degene die zo slim is of ben jij nou zo dom?'

Zijn taalgebruik is vaak ook bijzonder. Zo heeft hij het regelmatig over interpretatiedivergentie: dat wat je graag wilt horen, hoor je. Ik had er nog nooit van gehoord.

Van Gaals motto is: kwaliteit is toeval uitsluiten. Zouden accountants zo over kunnen nemen. Oeps, heb ik het toch weer over accountants. Maar eigenlijk was dat ook mijn bedoeling.

Ik wil namelijk refereren aan een citaat dat ik in de laatste ‘de Accountant' aantrof (maartnummer, pagina 10). Het gaat om een voetbalcommentator die stelt: "Van Gaal laat zijn ploeg de laatste maanden heel zakelijk, een beetje saai, maar wel bijzonder effectief voetballen. Zoals een accountant het zou doen dus."

Als het om de effectiviteit van handelen gaat, zit het met de beeldvorming rond accountants bij de voetbalcommentator wel goed. Soms denk ik echter: waren accountants in hun werk maar eens wat vaker zakelijk en saai. In ieder geval degelijk. En net zo gedreven met hun vak bezig als Van Gaal.

Kortom: waren accountants maar een beetje zoals Van Gaal. Dan werden zij wellicht de kampioenen van de huidige crisis.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.