Opinie

26.000 euro

Het Paasweekend is rustig verlopen. AJAX, Feyenoord en PSV winnen zelfs weer als vanouds, al huist de kampioen van dit jaar in de Kaasstad. Op de televisie was een klassieker van James Bond te zien ('Casino royale') met een accountant in de hoofdrol. Met zwoele stem sprak zij volgende zin uit: 'Even accountants have imagination.' Waarvan akte.

Nee, veel nieuws was er niet. Of het moet het bericht zijn dat PricewaterhouseCoopers heeft berekend dat de Nederlander door de crisis 26.000 euro armer is geworden. Virtueel weliswaar, maar toch.

Uit berekeningen van PwC blijkt dat het totale vermogen van Nederlandse huishoudens met 325 miljard euro is afgenomen. Het gaat dan om vermogen in aandelen, pensioenen en huizenbezit.

Die 26.000 euro is een angstaanjagend bedrag. Niet zozeer voor accountants, hun vermogen kan over het algemeen wel tegen een stootje, maar wel voor Jan Modaal.

Enfin, PwC haalde er uitgebreid het nieuws mee. Op dinsdagochtend (14 april 2009) zelfs de voorpagina van de Volkskrant. Columnist Martin Bril vraagt zich af of het echt mogelijk is dat Nederlanders gemiddeld meer dan zo'n bedrag bezaten.

Hij begrijpt daar niets van: 'Ik heb de afgelopen weken niemand over 26.000 euro gehoord. Ik hoorde alleen dat we het geld moesten laten rollen. Of de accountants stonden op deze schitterende Paasdag tegen de wind in te pissen, of we worden sinds het begin van deze crisis belazerd.'

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.