Opinie

Promovendi

Wetenschapsbeoefening door accountants is een ondergeschoven kindje. Er zijn naar mijn smaak te weinig accountants die na afronding van hun opleiding tijd en energie willen investeren in wetenschappelijk onderzoek en het schrijven van een proefschrift. Laat staan dat er veel gegadigden buiten de accountancy zijn die dit vakgebied aan wetenschappelijk onderzoek willen onderwerpen.

Mijns inziens is dat jammer, want er valt binnen de accountancy nog veel te leren en te onderzoeken. Sommigen spreken binnen het vakgebied graag over 'innovatie'. Anderen zijn pleitbezorger van 'kennis delen'. De woorden zijn tot nog toe groter dan de daden. En als geboren Rotterdammer, die inmiddels is omgevormd tot een nuchtere Noord-Hollander, hou ik daar niet van.

Enfin. De komende week mag ik niet klagen: twee collega's verwachten te promoveren. Dinsdag 23 juni 2009 hoopt Luc Quadackers, werkzaam bij Ernst & Young, dat te doen aan de Vrije Universiteit. Een dag later is het de beurt aan Joost van Buuren, voorheen werkzaam bij Ernst & Young en thans bij Nyenrode Business Universiteit.

Luc Quadackers heeft Tom de Groot als promotor. De titel van Luc zijn proefschrift: A study of auditors skeptical characteristics and their relationship to skeptical judgments and decisions. Luc stelt terecht dat het onderzoeken van professional skepticism belangrijk is: ‘Als accountants meer professional skepticism hadden gebruikt dan waren de effecten van recente bedrijfsschandalen mogelijk minder geweest'. Met iets meer professional skepticism had Luc het woord 'mogelijk' achterwege kunnen laten.

Joost van Buuren heeft collega Henk Langendijk als promotor. De titel van Joost zijn proefschrift: On the nature of auditing: 'The audit partner effect'. Hij stelt twee fundamentele vragen.

Ten eerste: zijn de verschillen in controlekwaliteit tussen accountantpartners van belang? Ten tweede: zijn de verschillen in controlekwaliteit te verklaren door strategische keuzes van accountantpartners met betrekking tot hun persoonlijke ondernemersplan?

Het is thans niet aan mij de conclusies van beide studies te openbaren. Dat zullen Luc en Joost deze week zelf doen. Ik hoop dat hun studies de aandacht krijgen die ze verdienen. Beide proefschriften zijn lezenswaardig en bevatten relevante conclusies. Ik wil beiden op deze plaats dan ook alvast feliciteren.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.