Opinie

Externe en interne audit: testing the limits

In 2007 verscheen een onderzoek van Dennis Caplan, Diane Darvin en James Kurtenbach in Research in Accounting Regulation (volume 19, pp. 3-34). Het onderwerp? Een uiterst relevante: Internal audit outsourcing: an analysis of self-regulation by the accounting profession.

Zeg nu niet dat U deze discussie al zat bent. Overigens begint deze elders, zie het FD van heden, pas. Juist in deze tijd is het uiterst relevant ervoor te waken dat we geen stappen terugzetten en korte termijn economische belangen laten prevaleren ten opzichte van fundamentele keuzes.

Economische belangen zoals het zoeken naar kostenbesparingen, al dan niet onder het mom van efficiencyvoordelen, en het simpelweg zoeken naar nieuwe business om verloren terrein goed te maken.

Dat zoeken naar business, of omzet, is overzee (maar wellicht ook hier ten lande) een uiterst actueel onderwerp. Zie bijvoorbeeld de stevige blog van Francine McKenna en vooral ook de reacties daaronder. Zij laat zien hoe binnen een accountantskantoor intern wordt gestuurd op de targets.

En ook wat er wordt gedaan als die niet worden gehaald: ‘If you schedule less than 50 hours a week your Talent Professional will contact you to understand your situation'. Toon ik deze fraaie volzin uit een interne mail van een Deloitte-partner las, herlas en nog eens las, moest ik even denken aan mijn eerdere blog over Orwell en decadent taalgebruik. Want is de betekenis van 'to understand your situation' niet hetzelfde als een vooraankondiging van een nakend ontslag?

Het is mede in het licht van dit soort berichtgeving - gestaafd door een interne mail, feiten dus - dat ik huiverig ben voor stappen terug op het gebied van onafhankelijkheidsvraagstukken en de combinatie van (non)auditactiviteiten bij dezelfde klant. Daarmee pleit ik niet voor een algeheel verbod, maar wel voor de toepassing van gezond verstand en onderbouwing van stellingnames.

Wat er ook allemaal van zij, ik heb er zo langzamerhand genoeg over geschreven. Voor een goede analyse van het outsourcings-vraagstuk betreffende de interne controlediensten verwijs ik naar het in de eerste alinea genoemde onderzoek. Ik beveel eenieder die zich in de discussie over dit onderwerp heeft gemengd aan het goed te lezen.

Het onderzoek wijst op de (vooral) Amerikaanse regelgeving dienaangaande, maar ook op de blinde vlekken daarin. Deze laten ruimte voor eigen invulling door het accountantsberoep. De onderzoekers stellen met een vooruitziende blik:

The large accounting firms have not yet shown an interest in testing the limits of these regulations, perhaps because of a sense of conservatism brought about by the demise of Arthur Andersen, or perhaps because of increased audit workloads related to Sarbanes-Oxley Section 404 compliance. However, when the accounting firms have the available staff, the regulation and self regulation of internal audit outsourcing may again become an important policy debate.'

Lees en oordeel zelf. I rest my case.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.