Opinie

Accountancyleaks

Aan: voorzitter NBA, Ruud Dekkers. Van: Beancounter. Status: hoogst vertrouwelijk (code IV). Datum: 8 december 2010.

Aanleiding
Ik constateer een verhoogde dreiging nu ene Bob Hoogenboom op Accountant.nl heeft geschreven over Wikileaks in relatie tot de accountancy. Op korte termijn zouden subversieve elementen kunnen toeslaan en op onwenselijke wijze vertrouwelijke informatie openbaar maken.

Ik stel dan ook voor intern alarmfase V aan te kondigen. Daarnaast geef ik in overweging te bezien of we ten aanzien van de hierna genoemde personen contra- of sabotageacties dienen te ondernemen. Bijvoorbeeld een e-mailbombardement.

Concrete dreigingsbeelden
Na grondig onderzoek en het raadplegen van diverse informanten, kom ik - niet limitatief - tot de navolgende dreigingen die zich op korte termijn zouden kunnen operationaliseren.

  1. De twitteraccountants onder leiding van Pieter de Kok organiseren op 9 december 2010 een nieuwe tweet up. Mogelijk beramen zij een bestuurscoup voor. Zekerheidshalve zullen twee infiltranten bij de bijeenkomst aanwezig zijn. Overigens dreigen zij van twitter over te schakelen op Ipad. Bij deze verzoek ik om enig budget om ook zo'n ding aan te schaffen.
  2. Johan Visser schijnt met pensioen te zijn. Hij heeft nu nog meer tijd over voor opruiende teksten op Accountant.nl. Gelukkig blijft Harry Mock nog actief als accountant. Twee van dit soort types zijn moeilijk uit te schakelen. Ik beschik over het nieuwe e-mailadres van Visser en stel een e-mailbombardement voor. Daar zal die oude heer geen raad mee weten.
  3. Jules Muis is weer in het land. Is bijzonder lastig te volgen. Zwerft van de ene locatie naar de andere. Meestal verblijft hij in het Holiday Inn te Amsterdam. Een omgekochte hotelmedewerkster is bereid zijn telefoon- en internetgegevens te verstrekken.
  4. Over omkoping gesproken. Marcel Pheijffer zal op 14 december 2010 samen met Peter Diekman - die thans in Luxemburg verblijft - een VERA-seminar over corruptie verzorgen. Eerstgenoemde zou bij de cursusgroep willen aftasten wie er compromitteerbaar is. Mocht niemand dat zijn, dan is zijn plan B het simpelweg betalen voor vertrouwelijke informatie. Zekerheidshalve zal ik de cursusgroep screenen. Er schijnen twee deelnemers met PVV-banden te hebben ingeschreven. Betreft mogelijkerwijs criminelen. Via mijn contact bij RTL laat ik hun antecedenten checken.
  5. Marcel Pheijffer is ook anderszins gevaarlijk. Zegt tegen wie het maar wil horen dat hij over de laatste DSB-managementletter van E&Y beschikt. Heeft naar zijn zeggen voorts belastend materiaal inzake de controle door PwC bij Econcern. Ik overweeg een kraak te zetten teneinde de informatie te heroveren.
  6. Tot slot die Bob Hoogenboom. Bespreekt Wikileaks en wijst op komende onthullingen van onethische bankpraktijken. Om vervolgens de vraag aan de orde te stellen of een accountantskantoor het volgende slachtoffer zal zijn. Hij vormt met zulke insinuaties een groot gevaar voor onze geheimhouding. Ik wacht op instructies hoe deze persoon uit te schakelen.

Einde bericht

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.