Opinie

Autopsie

Ik kijk graag - het zal met mijn verleden als opsporingsambtenaar te maken hebben - naar series als Crime Scene Investigation (CSI). Zich afspelend in Las Vegas, Miami en New York. Steden waar sommigen van dromen.

De afleveringen van CSI duren niet lang, zijn spannend en je leert er ook nog wat van. Een beetje luguber zijn de scènes waarin autopsies zijn gedaan. Maar ze zijn vaak cruciaal omdat ze leiden naar overtuigend bewijsmateriaal.

Hoe kom ik hierop? Doordat ik een stukje las over de Amerikaanse Commissie De Wit, de Financial Crisis Inquiry Commission. De voorzitter daarvan, Angelides, stelde treffend: 'In any mysterious death, an autopsy is always valuable.'

En zo is het. Het ontrafelen van concrete casuïstiek kan leiden tot het bewijs waarmee tot dan toe onbewezen stellingen kunnen worden bevestigd. Dat is nodig om degenen die kritiek leveren de mond te snoeren. Of om degenen die kritiek telkenmale downplayen niet alleen te weerspreken maar ook te weerleggen.

Diverse spelers zijn bezig de DSB-casus te ontrafelen. Die speelt niet in Las Vegas, Miami of New York. Nee, deze speelt primair in het Noord-Hollandse Wognum alwaar DSB Bank was gevestigd.

Klanten van de voormalige bankinstelling hebben zich onder meer verenigd in de Stichting Spaarders DSB. Op de site van de Stichting, aangevoerd door Adriaan Dorrepaal, valt het nodige te lezen. Onder meer over de claims die de Stichting in voorbereiding heeft, bijvoorbeeld tegen DNB en Ernst & Young.

Zoals gezegd is op de site van de Stichting het nodige te vinden, maar er komt binnenkort vast nog meer naar buiten. Nieuwszender RTL publiceerde reeds de lijst met documenten waarover zij beschikt. Het gaat onder meer om de analyse die Gerrit Zalm heeft gemaakt na zijn aantreden bij DSB-bank en om diverse brieven van DNB aan DSB.

Het zijn stukken die door Dirk Scheringa zijn overhandigd aan de Commissie Scheltema. Die doet onderzoek naar de ondergang van DSB en de rol die diverse kopstukken daarbij hebben gespeeld.

Deze week werd bekend dat de 'autopsie' door Scheltema nog wat langer gaat duren. Het door hem te vervaardigen rapport zal vast lezenswaardig zijn. Om de claim tegen Ernst & Young en het rapport beter te kunnen beoordelen en te begrijpen heb ik alvast de jaarrekeningen 2005-2008 van DSB Bank geprint. Vast leuk leesvoer. Althans voor een accountant.

In het bestuursverslag over 2008 schrijven Scheringa cs onder meer: 'Hoewel de reële economie verslechtert is DSB Bank van mening dat de neergelegde basis, te weten een kredietportefeuille van goede kwaliteit en een risico monitoring functie bestaande uit systemen en procedures, in combinatie met de ruime liquiditeit en goede solvabiliteit, een solide basis vormt voor de toekomst.' Was getekend op 29 juni 2009.

De accountantsverklaring is op dezelfde datum getekend. Daarin schrijft de accountant onder meer: 'Op grond van de wettelijke verplichting ingevolge artikel 2:395 lid 5 onder f BW melden wij dat het verslag van de raad van bestuur, voor zover wij dat kunnen beoordelen, verenigbaar is met de jaarrekening zoals vereist in artikel 2:391 lid 4 BW.'

Bij de 'gebeurtenissen na balansdatum' staat niets dat afbreuk doet aan voorgaande quotes van het bestuur en de accountant. Tot 29 juni 2009 was het wat hen betreft dus koek en ei. Maar of dat ook terecht is zal nog moeten blijken.

Daarom herhaal ik de morbide maar terechte frase: 'In any mysterious death, an autopsy is always valuable.'

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.