Opinie

Accountants met roeping kunnen geen klokkenluiders zijn

Soms moet je ter bezinning even terug gaan naar klassiekers. Binnen ons vakgebied wordt vaak terug gegrepen naar de werken van bijvoorbeeld Limperg en Frielink. Ik kom in mijn mijn colleges graag aanzetten met het eerste accountantsleerboek uit 1906: De accountant als controleur (Reiman en Nijst). Mijn favoriete citaat is:

'Het is de roeping van den accountant,
het zoeklicht te werpen op administraties
van de meest uiteenlopende ondernemingen;
het goede op te merken en
het kwade aan te toonen,
het kromme recht te maken
en het duistere op te helderen.
Hij is de kampioen der goede trouw
en de vijand van het bedrog.'

Het accountantsvak als roeping. Was het nog maar zo, accountants met de drijfveer te dienen in plaats van te verdienen. Maar om die verzuchting gaat het mij nu niet.

Waarom dan wel? Welnu: ik krijg tijdens colleges en lezingen steeds vaker de vraag of het een goede zaak zou zijn indien in- en extern accountants, controllers, compliance officers en anderen die in een controlerende rol verkeren, van klokkenluidersregelingen gebruik zouden kunnen maken.

Mijn antwoord is helder: nee!!! Dat zou een aanfluiting zijn: controleurs - in welke hoedanigheid dan ook - die zich niet vanuit hun functie uiten en optreden, maar die het nodig hebben zich te verschuilen achter een klokkenluidersregeling, horen het vak waarvoor zij zijn opgeleid niet langer uit te oefenen.

Een essentie - zo niet dé essentie - van het controleursvak is immers hetgeen in het citaat wordt weergegeven: het kromme recht te maken. Dat behoor je te doen door de discussie beargumenteerd aan te gaan uit hoofde van je functie, met naam en toenaam.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.