Opinie

We doen er internationaal toe!

De afgelopen jaren stonden - al dan niet terecht - in het teken van aanzwellende kritiek op het accountantsberoep. Ondergetekende wierp ook menigmaal een steen in de vijver.

Maar ditmaal wil ik de kritiek niet benadrukken, omarmen of versterken. Integendeel. Het punt dat ik wil maken is te constateren dat het Nederlandse accountantsberoep er internationaal toe doet. Een aantal beroepsgenoten en anderszins betrokkenen zitten of komen op aansprekende posities.

Ik noem Arnold Schilder als zittend voorzitter van de International Auditing & Assurance Standards Board, Hans Hoogervorst die dit jaar internationaal de hoogste positie op verslaggevingsterrein gaat bekleden en diens AFM-collega Steven Maijoor die op Europees niveau bij de European Securities & Markets Authority het voorzitterschap hoopt te gaan bekleden.

Het zijn prestigieuze functies, zoals Hans van Damme er binnen de Fédération des Experts Comptables Européens ook een heeft bekleed en zijn zittingstermijn recent heeft afgesloten.

Dat het onder meer de AFM-toezichthouders zijn die internationaal worden gewaardeerd en gehonoreerd is een signaal dat de AFM met het toezicht op het accountantsberoep de goede weg heeft ingeslagen. Met een duidelijk beleid - gericht op kwaliteitsverbetering - dat waar nodig op stevige toon wordt verkondigd. Onder het motto: 'wie niet luisteren wil, moet maar voelen'.

Ik hoop dat die toon met het vertrek van Hoogervorst en Maijoor niet verloren gaat. Een volwassen beroep weet die toon op waarde te schatten en de eronder liggende boodschap eruit te halen en op te pakken. De NBA doet dat steeds vaker, bijvoorbeeld met de publieke management letter.

Een initiatief dat goed is, maar nog wel verbetering behoeft. Immers een dergelijke rapportage over de verzekeringssector waarin de woekerpolisaffaire in fluwelen termen wordt behandeld, is te lief. Maar ook hier geldt dat ik vooralsnog het positieve wil benadrukken: internationale waardering, omdat we met het initiatief vooroplopen. Het is nu zaak die positie door verbeteringen uit te bouwen en er geen verhaal van de remmende voorsprong van te maken.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.