NBA

Actie na reactie

In één van mijn vorige columns meldde ik de survey die het Adviescollege Beroepsreglementering heeft uitgezet om meer te weten te komen over of en waar de beroepsreglementering accountants belemmert in hun beroepsuitoefening. Maar liefst 1.250 leden hebben begin dit jaar de moeite genomen om te reageren op de vragen van het Adviescollege. De antwoorden tonen aan dat de leden betrokken zijn bij het beroep.

Over de hele linie zijn de meeste accountants (tachtig procent van de deelnemers aan de survey) van mening dat de beroepsreglementering toereikend is. Daarnaast zijn ze (zeventig procent) voorstander van het volgen van de IFAC-regels, zolang we ook de vrijheid houden om het aan te passen als dat past in de Nederlandse context. En ten slotte: 85 procent van de respondenten is voorstander van regelgeving gebaseerd op principes. Ik interpreteer dit als een beroepsgroep met gezond verstand.

Naast steun voor het huidige bouwwerk is er ook de nodige constructieve kritiek geleverd. Kritiek van mkb-accountants die graag zien dat er in de controlestandaarden meer aandacht is voor de minder complexe cliëntomgevingen. Kritiek van samenstellers die zich zorgen maken over de hoeveelheid regelgeving, maar ook kritiek van accountants die vinden dat de huidige samenstelopdracht onvoldoende toegevoegde waarde levert. En ook intern- en overheidsaccountants en accountants in business hebben de nodige ideeën onder de aandacht van het adviescollege gebracht.

Veel input en vermoedelijk nu ook veel verwachtingen. Dat is een uitdaging op zich, want de meningen zijn soms verdeeld. In de rapportage van het adviescollege over de uitkomsten van de survey zijn hiervoor de volgende concrete vragen gedefinieerd:

  • Waardoor wordt in de samenstelpraktijk de regelgeving nog steeds als te uitgebreid ervaren?
  • Hoe kan in één set van regelgeving recht worden gedaan aan de behoeften van controlerend accountants in zowel de oob -praktijk als de mkb-praktijk?
  • Hoe kan de NBA een goed regelgevend kader (waar onder positionering in de VGC) scheppen voor intern en overheidsaccountants?
  • Waarom passen accountants in business het conceptueel raamwerk uit de VGC niet vaker toe?
  • Hoe kan andere (vrijwillige) regelgeving de leden beter ondersteunen bij hun werkzaamheden?

Het Adviescollege gaat hier de komende tijd mee aan het werk en houdt u op de hoogte van de voortgang. Verdere dialoog is dan ook in veel gevallen belangrijk. Want hoewel Rome ook niet op één dag is gebouwd en de acties van het adviescollege ook nog moeten passen bij de verwachtingen van het maatschappelijk verkeer, het is ons duidelijk dat u actie wil, en dat mag u dan ook van ons verwachten.

Alle deelnemers aan de survey: Dank voor de input!

Peter Eimers

Deze bijdrage is ook verschenen in Accountant van oktober 2011. Accountant bevat maandelijks een column van het Adviescollege.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Peter Eimers is partner bij EY en hoogleraar Audit & Assurance aan de accountantsopleiding van de Vrije Universiteit te Amsterdam.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.