NBA

Volop kansen

Als u dit leest ligt de Accountantsdag 2011 alweer achter ons. De meer dan 1.200 bezoekers hebben het hopelijk als een waardevolle dag ervaren. Er was kort vooraf enige kritiek op het programma, maar gelukkig ook waardering voor de inzet van de organisatoren. Bij dat laatste sluit ik me graag aan. Het eerste benadrukt nog maar eens dat we voldoende ruimte moeten blijven reserveren voor de actualiteit in het programma van de dag.

Er is op dit moment zoveel te doen rondom ons beroep dat één dag onvoldoende is om alle actuele thema's te bespreken. Niet voor niets is de Accountantsdag het sluitstuk van de voorafgaande debatreeks van de NBA. Tot twee dagen voor dat sluitstuk hebben we zulke debatten nog georganiseerd. En volgend jaar gaan we er ongetwijfeld mee door.

Te midden van grote thema's als toezicht, professional scepsis, de verhouding tussen controle en advies en de poortwachtersrol van de accountant zou je bijna vergeten dat er ook nog een fusiewet bij de Tweede Kamer ligt, waarin de bundeling van NOvAA en NIVRA formeel wordt geregeld. Het is niet vreemd dat politici die fusiewet wel eens koppelen aan de discussie over die actuele thema's. Maar het zijn twee geheel verschillende zaken en daarom zou het goed zijn als het voorstel voor de fusiewet snel tot finale wetgeving leidt. De NBA mag wel eens officieel van start gaan, komend jaar.

Ik ben uiteindelijk wel tevreden met het voorstel voor die fusiewet. Natuurlijk doet het voor NOvAA-leden zeer dat ons enige beperking in onze controlerende bevoegdheden wordt opgelegd, nu we geen organisaties van openbaar belang meer mogen controleren. Maar als we realistisch zijn is dat vooral een papieren kwestie. In de praktijk is het aantal AA-collega's dat hierdoor wordt geraakt letterlijk op de vingers van één hand te tellen. En voor die hele kleine groep is bovendien voorzien in een flinke overgangsperiode.

Het goede nieuws is wat mij betreft veel zwaarwegender: er blijft ook voor AA-accountants in de toekomst een breed en uitdagend terrein van assurance- en non-assurancediensten bestaan, dat volop kansen biedt. Een terrein dat ook nog eens sterk in beweging is en vraagt om alert inspelen op snel wijzigende omstandigheden in de markt. Een groot aantal zzp'ers die geen gedoe willen over hun administratie en fiscale verplichtingen, vraagt naar onze traditionele diensten. En ook nieuwe ontwikkelingen zoals horizontaal toezicht, de door de banken gewenste zekerheid bij kredietrapportages, de vraag naar duurzaamheidsverslagen en ga zo maar door, bieden kansen voor de accountant. Het belang van een goede, betrouwbare administratie neemt alleen maar verder toe. En de accountant krijgt daarin meer en meer de rol van mkb-adviseur.

En dan heb ik het nog niets eens over de uitdaging die het steeds killere economische klimaat met zich meebrengt. Ondanks die zorgelijke economische voorspellingen wens ik u allen graag goede feestdagen toe.

Dirk ter Harmsel

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Dirk ter Harmsel is directeur van het Bureau Vaktechniek Accountancy van Alfa Accountants en Adviseurs. Van januari 2013 tot juni 2015 was hij plaatsvervangend voorzitter van de NBA.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.