NBA

Adviescollege zet deuren open

Accountants in zwaar weer. Kranten staan er vol mee. En ook social media zijn een dankbaar platform voor het debat. In het decembernummer van 'de Accountant' vroeg Tom Nierop zich in zijn column af waarom er zo weinig accountants (in dit geval van de grote kantoren) zich mengden tussen de twitteraars.

Een terechte constatering. Je zou zomaar kunnen denken dat veel accountants geen mening hebben. Die laatste gedachte lijkt onze huidige tijdsbeeld te typeren: als je je niet expliciet laat horen, dan sta je op achterstand. Overigens wil dat niet zeggen dat wie je niet in het openbaar hoort, niet bijdraagt aan verandering.

Accountants hebben huiswerk. Een toezichthouder die indringende vragen stelt, de politiek die zich roert en een beroepsorganisatie die de beroepsregels voor de controle vernieuwt. Deze nieuwe controlestandaarden zijn erop gericht om duidelijker aan te geven wat je als accountant moet doen en duidelijker maakt waarop de toezichthouder je toetst.

Maar aan deze nieuwe controlestandaarden moet je wel wennen. We hebben dat gemerkt bij de VERA- en kantoortrainingen: veel discussie, veel vragen. Maar ook veel herkenning. Een oppervlakkige lezer zou kunnen denken dat het alleen maar regeltjes zijn. Maar een goed verstaander ziet dat die regels een doel hebben en invulling geven aan bovenliggende principes: het doen van een kwalitatief goede controle in een complexer wordende omgeving.

Daarmee is niet gezegd dat regelgeving niet kan knellen. Soms is dat door daadwerkelijk strenge(re) regels maar soms ook door een verkeerde uitleg waardoor de bovenliggende principes niet meer doorklinken. Dat is jammer en vraagt onze aandacht.

Het Adviescollege Beroepsreglementering is er om een goede beroepsuitoefening te faciliteren en niet om te frustreren. Dat geldt zowel voor accountants, hun opdrachtgevers als de stakeholders in de maatschappij. Vanuit onze breed gedragen visie dat het bestaansrecht van de accountant valt of staat met je werk goed doen. Streng waar nodig, praktisch waar mogelijk. Waarin communicatie een belangrijke factor is.

Daarom zet het Adviescollege Beroepsreglementering de deuren verder open. Eind februari 2011 verspreiden wij een survey onder accountants. We willen weten waar de beroepsregels u belemmeren in uw beroepsuitoefening. Daarmee halen we het net op en kunnen we beter inspelen op de behoeften. Gaat het daadwerkelijk om onwerkbare regels? Of moeten we de achterliggende logica van de regels beter uitleggen? Maar ook: aan welke ondersteuning is behoefte? Dit geldt zowel voor accountants die controleren, maar ook voor hen die met name samenstellen of adviseren. Of accountants in business.

Het is dan wel geen tweet, maar wel een oproep om mee te werken aan een toekomst waarin accountants er toe blijven doen!

Deze bijdrage is ook verschenen in Accountant van januari/februari 2011.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Peter Eimers is partner bij EY en hoogleraar Audit & Assurance aan de accountantsopleiding van de Vrije Universiteit te Amsterdam.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.