Opinie

Afschaffen wettelijke controleplicht is ook een optie

Deze week wordt in Brussel een tweedaagse conferentie gehouden met als titel: Financial reporting and auditing. A time for change? Het is een logisch vervolg op de Green Paper van Eurocommissaris Barnier en de consultatieronde die naar aanleiding daarvan heeft plaatsgevonden.

Er zijn bijna zevenhonderd reacties op de consultatie binnen gekomen. Ik heb die uiteraard (nog) niet allemaal doorgenomen. De Europese Commissie heeft gemakshalve een eerste inventarisatie gedaan en een samenvatting gemaakt van 36 pagina's. Opvallend is dat 42 procent van de respons uit Duitsland afkomstig is. Er zijn achttien reacties van Nederlandse signatuur.

Diverse partijen, waaronder ondergetekende, hebben zich de afgelopen tijd kritisch uitgelaten over de Green Paper. Of dat kritische geluid ook daadwerkelijk voldoende is doorgeklonken in de reacties op de consultatie is nog maar de vraag. De Europese Commissie vat die reacties namelijk als volgt samen: 'There is general acceptance of the Green Paper'.

Indien de samenvatting van de reacties ook richtinggevend is voor waar Barnier uiteindelijk naar toe gaat, dan vallen de veranderingen die gaan komen wel mee. De voor accountants(organisaties) soms 'extreme' gedachten van Barnier - bijvoorbeeld: een strikte scheiding tussen controle en advies, meer roulatie tussen accountants(organisaties), joint audits, meer gegevensgerichte controles - lijken dan wel van de baan te zijn.

Het zou dan echter een gemiste kans zijn: mijns inziens is nu de tijd rijp voor enkele fundamentele wijzigingen.

Het is jammer dat de Europese Commissie de reacties op de consultatie pas recent - 4 februari 2011 - openbaar heeft gemaakt, terwijl de Brusselse conferentie al op 9 en 10 februari aanstaande gaat plaatsvinden. Het geeft de sprekers weinig gelegenheid te grasduinen in die reacties.

Zo is de reactie van - de voor mij overigens onbekende - James R. Peterson lezenswaardig. In fraai Engels heeft hij het over de naïeve toon in het Groenboek. Net als ondergetekende eerder deed, pleit hij voor het bezien van de mogelijkheid om de wettelijk verplichte controle af te schaffen: 'Life without the legal requirement of an audit - an obligation that survives only by force of law, not by market choice - has never been tested.'

Wellicht dat de optie van afschaffing van de wettelijke controle in de bijdragen van de diverse sprekers nog belicht gaat worden. Tussen die sprekers is wederom een aardig contigent Nederlanders aanwezig: Hans Hoogervorst (AFM), Paul Morshuis (Shell), Arnold Schilder (IAASB), Jules Muis (behoeft geen introductie), Steven Maijoor (AFM) en een dagvoorzitterschap van Jeroen Hooijer (werkzaam bij de Europese Commissie).

Ik zal u er later in de week verslag van doen. Voor wat het waard is. Volgens eerdergenoemde Peterson mogen we er niet al te veel van verwachten: 'It's all too depressing, to belabor these points yet again. But since Commissioner Barnier looks as green as his paper, the only hope is to administer sunlight and fertilizer and pray he ripens quickly.'

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.