Opinie

Artikel IFRS SME verdient meer perspectief

Het recente artikel over IFRS for SMEs in Accountant is nuttig, maar verdient meer perspectief. En een andere conclusie.

Het is goed dat Ronald Hoogeveen en Gert-Jan Jordaan in Accountant van maart 2011 aandacht besteden aan IFRS for SMEs. Om het artikel een iets breder perspectief mee te geven wil ik in aanvulling daarop wijzen op de toepassing van deze standaard in twee belangrijke landen, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Op grond van voorstellen van de Britse standard setter, de Accounting Standards Board (ASB), zullen Britse grote en middelgrote ondernemingen binnen enkele jaren een nieuwe standaard gaan toepassen die vrijwel geheel is gebaseerd op IFRS for SMEs. De beoogde ingangsdatum is 1 juli 2013.

Daarnaast kan IFRS for SMEs reeds in ons eigen land worden toegepast. Er is voor een Nederlandse onderneming niets op tegen om in plaats van de Richtlijnen voor de jaarverslaggeving de SME-standaard toe te passen (natuurlijk binnen de kaders van onze wetgeving).

De NBA heeft voor deze situatie ook voorbeeldverklaringen ontwikkeld waarbij zij refereert aan zowel BW2 Titel 9 als de SME-standaard.

Hoogeveen en Jordaan hebben overigens gelijk als zij beweren dat er ook wordt gekeken naar de wijzigingen in de Europese Richtlijnen. Maar niet alle ondernemingen willen zo lang wachten.

Ten slotte nog een opmerking over de enquête waarover in dit artikel wordt gerapporteerd. Er zijn inmiddels talloze onderzoeken gedaan naar de wenselijkheid van IFRS for SMEs of, breder, een uniforme standaard voor niet-beursgenoteerde ondernemingen. Vrijwel alle onderzoeken, en nu ook weer de enquête van Hoogeveen en Jordaan, wijzen uit dat de meeste ondernemingen pleiten voor invoering van IFRS for SMEs op vrijwillige basis.

Daarom vind ik de slotzin waarin wordt gesuggereerd dat je de toepassing beter achterwege kunt laten, niet echt op zijn plaats.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Hugo van den Ende is senior director bij PwC en docent Erasmus School of Accounting & Assurance.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.