Opinie

Bikini's en lingerie

'A balance sheet is very much like a bikini bathing suit. What it reveals is interesting, what it conceals is vital' Was getekend, Abaraham J.Briloff (1972).

De stap van bikini's naar lingerie is niet groot. En sinds het uitkomen van het slippertje van het lingerieconcern van Marlies Dekkers al helemaal niet meer. Het kwam naar buiten door een artikel in ondernemersblad Sprout.

Ernst & Young ontdekte - in februari 2011 - dat het lingerieconcern over 2008 een andere jaarrekening had gedeponeerd dan de versie die door de accountant was goedgekeurd. En maakte daarvan - terecht - in het kader van de incidentenregeling melding van bij de AFM.

So far so good. Maar dan het communicatieaspect. Een cliënt die mij als accountant zo'n streek zou leveren zou ten kantore moeten verschijnen en bestraffend worden toegesproken. Sterker, ik zou sterk overwegen of ik deze cliënt nog wel zou willen bedienen.

Ik neem zonder meer aan dat Ernst & Young de beschreven route en overweging zal hebben doorlopen. Nog steeds geldt dan: so far so good.

Maar minder goed acht ik de wijze van communicatie naar buiten. Ernst & Young richt namelijk de focus op het herstel van de fout en niet op de fout zelve. Daardoor klinkt het mij te soft en sneeuwt het bevestigen van de norm - wat hier is gebeurd is volstrekt onacceptabel - te zeer onder.

Wat stelt de accountant dan precies? Welnu: "In goed onderling overleg en voortvarend heeft Marlies Dekkers Group deze situatie hersteld. Sprout is hierover reeds enkele weken geleden geïnformeerd in verband met door haar gestelde vragen."

En: "Ernst & Young heeft geen aangifte gedaan tegen de Marlies Dekkers Group. Ernst & Young heeft alle stappen doorlopen die in deze situatie moeten worden genomen en heeft dat in nauw overleg met de Marlies Dekkers Group gedaan."

Het zijn met name de woorden 'in goed onderling overleg' en ‘in nauw overleg' die mij storen. Dat niet is aangetoond dat het zittende management bij een cliënt bij de malversaties betrokken is geweest, dient te betekenen dat zij het voordeel van de twijfel dienen te krijgen.

Maar twijfel dient in dergelijke zaken tot een gezonde professionele scepsis te leiden. Een dergelijk incident dient te leiden tot een gezonde afstand tussen cliënt en accountant. In casu wordt een beeld geschetst van een twee-eenheid.

Kortom: wat Ernst & Young getoond heeft is interessant, maar wat door het taalgebruik wordt verhuld is vitaal.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.