Opinie

Goed signaal Ernst & Young

In een clubblad van Ernst & Young - Eye on Finance - heeft Hans Moison van die organisatie op persoonlijke titel een artikel geschreven. Een artikel waarin hij voorbijgaat aan de tand des tijds en het huidig normbesef binnen de accountancy. Ernst & Young greep in en accountant Moison heeft de organisatie - na een lang dienstverband - ‘in goed overleg verlaten'.

Dat is een eufemisme: hij is er gewoon uitgeschopt. En terecht.

Het artikel handelt over de kwaliteit van de accountantscontrole en het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). En passant hekelt Moison ondergetekende, zonder mijn naam te noemen maar wel door met enig dédain te spreken over ‘een columnist'. Het was niet de enige uitglijder in het artikel, waarin hij mij overigens woorden in de mond legde die noch gezegd, noch bedoeld zijn.

Maar het gaat niet om de kritiek op mij, het artikel reikte verder. En bevat stevige kritiek op de AFM: ‘Ik kan mij niet vinden in de generaliserende kritiek van de AFM en kan mij niet voorstellen dat er iemand is die goed begrijpt waarop de kritiek van de AFM is gebaseerd', aldus Moison.

Om te vervolgen met: ‘Ik sluit niet uit dat de AFM op basis van een onjuiste uitleg van de op principes gebaseerde normen en een te juridische en fragmentarische benadering van de toetsing, zonder voldoende inzicht in de samenhang van de elementen van de accountantscontrole, tot ongefundeerde conclusies komt in haar enthousiasme om de accountantscontrole te verbeteren'.

Maar het kan nog gefrusteerder: ‘Daaraan zou hebben kunnen bijdragen dat de meeste toezichthouders eerder werkzaam waren in het openbare beroep maar daar hun carrière om verschillende redenen niet konden of wilden voortzetten.'

Ernst & Young is gegeven de AFM-rapporten en gezien de kritiek - al dan niet terecht - in dossiers als DSB en Van der Moolen niet in de positie om de AFM op deze wijze te laken. De top van Ernst & Young heeft dat goed beseft en kwam per brief met een goede reactie - mijns inziens de enige juiste - in de richting van haar relaties. Ik citeer:

In het artikel wordt een persoonlijke mening gegeven over diverse partijen (o.a. AFM, NBA, andere Big 4 firma's en accountants in het algemeen). Hoewel het artikel op persoonlijke titel is geschreven, willen wij toch benadrukken dat Ernst & Young zich distantieert van de inhoud van het artikel. Het artikel geeft een beeld van de wijze waarop extern toezicht wordt uitgeoefend, waar Ernst & Young zich niet in kan vinden. Verder wordt in het artikel oordeelvormend uitgelaten over diverse betrokken partijen en ook van deze conclusies en uitspraken distantieert Ernst & Young zich. Wij hebben uitgebreid overleg met de heer Moison gehad en betrokkene heeft hieruit conclusies voor zijn functioneren getrokken en zal Ernst & Young in goed overleg verlaten.

Wij nemen de kwaliteit van ons werk, onze mensen en onze organisatie zeer serieus. Wij betreuren dit voorval. Wij zijn van mening dat extern toezicht bijdraagt aan kwaliteitsverbetering van accountantscontroles en belangrijk is voor het vertrouwen van onze cliënten en andere stakeholders.'

De top van Ernst & Young geeft hiermee een goed signaal af en neemt afscheid van een verleden. Het is immers nog niet lang geleden dat de mening van Moison - door mij slechts selectief in enkele citaten weergegeven - gemeengoed was binnen de (openbare) accountancy.

Wat mij betreft mag de lijn van Ernst & Young worden voortgezet. En mag deze frisse wind verder binnen de accountancy waaien. Afscheid nemen van zelfgenoegzaamheid en oog en oor hebben voor maatschappelijke veranderingen en verwachtingen. Willen leren van fouten in het verleden om niet in herhaling te vervallen.

In een dergelijke wind zullen ‘struisvogels' zoals Moison vanzelf omver worden geblazen. Of zoals DSM-topman Sijbesma het stelt: ‘You can't be successful or call yourself successful in a world that fails.'

Overigens was Moison niet de minste accountant. Hij was binnen Ernst & Young verantwoordelijk voor vaktechniek op het gebied van Financial Services. Maar ook in NBA-verband is hij actief. Ik ben dan ook benieuwd of onze beroepsorganisatie de lijn van Ernst & Young zal volgen...

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.