NBA

Niet achterover leunen

Voor de tweede keer mag ik een jaar lang de voorzittershamer van de NOvAA hanteren. Dat doe ik graag, in het besef dat er sinds de eerste keer veel is veranderd. In het kader van de fusie is er op dit moment eerder sprake van een ‘tweehoofdig NBA-voorzitterschap'. Ruud Dekkers representeert daarbij vooral de assurance-praktijk, ik de praktijk in het mkb.

In die assurance-praktijk is binnen de NBA het afgelopen jaar veel energie gaan zitten. Intensief overleg met toezichthouders en politiek, de ontwikkeling van een Plan van Aanpak en de implementatie daarvan. Dat had alles te maken met de kritiek die over het accountantsberoep werd uitgestort. Kritiek die vooral de controlerend accountant in het grootbedrijf betrof, maar die wel uitstraling had naar het beroep als geheel. Als NOvAA-bestuurders hebben we de nodige vragen gekregen naar aanleiding van alle publiciteit rondom het beroep. Heeft de NBA überhaupt nog wel tijd voor het mkb, nu er zoveel aandacht moet worden geschonken aan hervormingen die tegemoet komen aan wensen van het maatschappelijk verkeer? 

Een begrijpelijke vraag van leden, die ook voldoende aandacht verdient van hun beroepsorganisatie. Die aandacht is er zeker en binnen het gezamenlijke bestuur neemt de mkb-praktijk gelukkig een prominente plaats in. Het mag te midden van alle kritische geluiden ook wel weer eens gezegd worden dat ons beroep in dat mkb nog altijd een stevige basis heeft en dat er in de dagelijkse praktijk veel goed werk wordt verricht. In het mkb is de accountant nog altijd de eerste vertrouwensman of -vrouw van de ondernemer. Een positie die velen van ons met veel inzet en expertise waarmaken. 

Maar de wereld om ons heen verandert en we kunnen als beroep niet achterover leunen. Is er over vijf jaar nog wel een samenstelpraktijk, of heeft SBR die overbodig gemaakt? Hebben we voldoende kennis van thema's als duurzaamheid en kunnen we ondernemers daarin begeleiden? De meerwaarde van de accountant verschuift meer en meer van administratie naar advies. Maar dan mag de kwaliteit daarvan niet ter discussie staan. De jongste ronde toetsingen bewijst dat er nog genoeg ruimte voor verbetering is. Dus nemen we daar als NBA actie op, met gerichte programma's voor kleine en startende praktijken. Ook in het mkb zijn er uitdagingen genoeg; voor de beroepsorganisatie en voor de accountant zelf. Het staat alleen wat minder vaak in de krant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Dirk ter Harmsel is directeur van het Bureau Vaktechniek Accountancy van Alfa Accountants en Adviseurs. Van januari 2013 tot juni 2015 was hij plaatsvervangend voorzitter van de NBA.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.