Opinie

Ingedut? Nee, stilte voor de storm

TUACC-voorman Pieter de Kok stelt in een recente tweet dat Accountant.nl een beetje indut. Er worden naar zijn mening al een tijdje geen stevige discussies meer gevoerd. Beste Pieter: dat is stilte voor de storm.

Allereerst merk ik op dat het niet zo erg is dat de accountancy nu even in een rustig(er) vaarwater zit: geen schokkende nieuwe schandalen, even geen politiek gesputter en zelfs de bloggers houden zich rustig.

Maar de heftigheid zal dit jaar best in de discussies terugkeren. Bijvoorbeeld naar aanleiding van het consultatiedocument accountancy. Tot nog toe slechts vijf reacties - geen enkele van de kantoren - terwijl de reactietermijn volgende week sluit.

Of naar aanleiding van de door PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk in te dienen amendementen ter versteviging van de wet- en regelgeving op het gebied van de accountancy. Heeft Plasterk daadwerkelijk een Kamermeerderheid en gaat hij rigoureuze veranderingen afdwingen, of blijft alles zoveel mogelijk bij het oude?

En hoe gaat de discussie in Europa verder over de Green Paper van Barnier? Zal hij een meerderheid krijgen voor zijn voorstellen en hoe wordt daar door belanghebbenden op gereageerd?

Ik verwacht dat de AFM dit jaar meer openbaarheid zal geven over de zaken die diverse accountantsorganisaties in hun transparantieverslagen hebben gemeld. Wordt er inderdaad opgetreden in zaken tegen accountants(organisaties), zoals bijvoorbeeld die inzake Innoconcepts en DSB?

En ook internationaal zullen toezichthouders met maatregelen in concrete zaken gaan komen. Of meer openheid geven over bijvoorbeeld de kwestie Lehman/Ernst & Young. Ook het Olympus-schandaal in Japan en de rol van de accountants daarbij zal stof tot discussie opleveren. Zal de recente ‘vrijspraak' van Ernst & Young en KPMG in deze kwestie stand houden?

En ook de bloggers, daaronder ondergetekende, zullen zo nu en dan een knuppel in het accountantshok werpen, het bed trachten op te schudden, een steen in de vijver werpen en met controversiële stellingnames stevige discussies uitlokken. Maar niet als doel op zich.

En welke stormen, innovaties en discussies zullen er voortvloeien uit het Tedex-achtige TUACC-event op 29 februari aanstaande?

Ik volg de lijn van Pieter: stevige discussies en controverse zijn nodig om iedereen scherp te houden en verder te brengen. Dat komt volgens mij ook dit jaar wel goed, Pieter. Maar voor nu: zorg jij voor wat prikkeling en peper? Kom op en werp een steen in de thans rimpelloze vijver!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.