NBA

Activiteitenlijstje

Zoals ieder jaar heeft het NBA-bestuur zich ook afgelopen maand teruggetrokken op de hei, om na te denken over het beleid voor de komende periode. Dan zet je weer eens op een rijtje wat er op dit momenteel allemaal aan activiteiten loopt of op stapel staat. En dat is niet weinig, om het voorzichtig te zeggen.

We zitten nog altijd in de implementatiefase van het Plan van Aanpak, gepresenteerd in november 2010 als antwoord op de maatschappelijke kritiek op de accountant. Vlak voor de zomer is in dat kader een convenant gesloten met een aantal oob-kantoren die zich hebben verplicht tot het naleven van de nieuwe Code Accountantsorganisaties. De inhoud van de accountantsverklaring - ook onderdeel van dat plan - is onderwerp van discussie op internationaal niveau. De recente berichtgeving daarover in het FD was niet te missen.

Dat wij een relevante functie binnen het maatschappelijk verkeer vervullen leidt voor mij geen twijfel. Maar het kan niemand ontgaan dat er aan onderdelen van onze praktijk wordt geknabbeld door andere partijen. Voor het eerst in de geschiedenis van het accountantsberoep staat de meerwaarde ervan ter discussie. Dus loopt er sinds dit voorjaar het Actieprogramma MKB-accountant, dat leden moet helpen zich voor te bereiden op stevige veranderingen in de mkb-praktijk. In de debatreeks van dit jaar is al een aantal actuele thema's uit dat actieprogramma aan de orde geweest, zoals assurance voor het mkb en de transitie van samenstelwerk naar hoogwaardige advisering. Over toon aan de top, bij grote én kleinere organisaties, is net een discussierapport gepresenteerd tijdens een debat over dat thema. Het slotakkoord van de reeks is de komende Accountantsdag, die op een hele nieuwe leest wordt geschoeid en bezoekers moet helpen bij het vaststellen van hun eigen agenda voor de toekomst.
Met debatsessies alleen komen we er niet, dus er wordt hard gewerkt aan de Nederlandse doorvertaling van een wereldwijde richtlijn voor een toekomstbestendige opzet van de mkb-praktijk. Een publicatie over de gevolgen van de flex-bv, die vanaf 1 oktober 2012 bij wet geregeld is, verschijnt een dezer dagen. En begin september heeft het SBR-koepeloverleg de SBR Software Check vrijgegeven, die moet helpen bij de verplichte overstap van accountants- en administratiekantoren naar SBR per 1 januari 2013.

Er gebeurt ook veel op het gebied van regelgeving. De PE-voorschriften worden vernieuwd en het toezicht op de kwaliteit van de beroepsuitoefening wordt opnieuw ingericht. En ondertussen denken zware commissies na over de toekomst van de opleiding en nieuwe ontwikkelingen in regelgeving. Kortom: genoeg om een bestuur bezig te houden. Voor 2013 zijn er desondanks weer nieuwe thema's geagendeerd, waarbij innovatie en een toekomstvisie voor ons beroep belangrijke uitgangspunten zijn.

Eén ding is echter inmiddels van onze bestuursagenda verdwenen: de fusie tussen NOvAA en NIVRA. Wat ons betreft is die fusie afgerond. We fungeren als één gezamenlijk NBA-bestuur, het bureau is al langer samengevoegd. Nu is de politiek aan zet om de NBA te formaliseren. In oktober 2012 staat de Wet op het accountantsberoep weer op de agenda van de Eerste Kamer. Ik hoop op vlotte besluitvorming. We hebben als NBA genoeg te doen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Dirk ter Harmsel is directeur van het Bureau Vaktechniek Accountancy van Alfa Accountants en Adviseurs. Van januari 2013 tot juni 2015 was hij plaatsvervangend voorzitter van de NBA.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.