Opinie

Accountantsdag 2012

De jaarlijkse Accountantsdag is weer achter de rug. De NBA had zijn best gedaan om de opzet te vernieuwen - nadat de sleet er wat in was geraakt - en is daar wat mij betreft grotendeels in geslaagd. De stemming in de Amsterdamse RAI zat er dan ook goed in.

Peter van Ingen - een vertrouwd gezicht als voorzitter en goed ingevoerd in het accountantsdossier - werd vervangen door Petra Grijzen. Ze heeft ons - net als Peter dat altijd deed - op een prettige en vlotte wijze door de dag geleid. Vermoedelijk een blijvertje.

Voorts was de interactie met de zaal ten opzichte van voorgaande jaren verbeterd. Via een co-host konden vragen worden doorgegeven. Op anonieme basis, wat voor sommigen lekker veilig is. Wat mij betreft mag het echter best op naam en dan kan het ook weer gewoon met een microfoon. Maar belangrijker dan dat is het feit dat interactie op een prettige wijze werd gestimuleerd.

Verfrissend was het geluid van jonge ondernemers en een jonge ambtenaar. Zij keken van buiten bij ons beroep naar binnen. Hielden het beroep soms de spiegel voor. Durfden - met verwijzing naar Bob Hoogenboom - nog vrijmoedig te spreken. Zij legden ook een generatiekloof bloot en even leek het erop dat sommigen de groep accountants van boven de vijftig afschreven. De zaal corrigeerde dit direct door te stellen: ook jonge honden worden eens ouder. Ervaring en maturiteit komt met de jaren.

Een cartooniste zorgde voor een vrolijke noot. Woorden werden omgezet in tekeningen, Snel, scherp en met humor. Typeringen die eveneens passen op cabaretier Rob Urgert die de dag afsloot. Een goede keuze, waardoor het publiek de zaal met een lach verliet. Al was het alleen maar om diens zelfspot.

Al met al een geslaagde dag, met weinig dissonanten. Dat waren wel enkele van de 'marktvernieuwers' in de gelijknamige deelsessie. Zij hadden niet door dat ze waren gevraagd om oplossingen voor de accountantspraktijk aan te dragen en niet om een marketingverhaal voor de producten van hun kantoor neer te zetten. Hoe nuttig ook: daar zijn andere podia voor en daar moet de NBA zich niet voor laten lenen.

U hoort mij weinig over de inhoud. Het ging toch over 'ijsbrekers'? En viel ook niet de term 'breekijzers'? En had Hans Dijkstra met zijn 'Accountopia' geen goede voorzet voor een inhoudelijke discussie gegeven? Zou Ben Verwaayen de zaal niet gaan prikkelen en inspireren? Zou de NBA niet dé agenda voor de toekomst presenteren?

Welnu, de inhoud kwam vooral uit enkele deelsessies en de zojuist genoemde eerder gewekte verwachtingen qua inhoud zijn maar ten dele waargemaakt. Zelf maakte ik de deelsessie mee over de toon aan de top en leiderschap van brigadegeneraal Van der Laan ('boeiend'). Maar ook die van dilemmatrainer Kattenberg ('zette aan tot denken') en Willem 'OK-score' Okkerse ('prikkelend'). Over de (te) commerciële marktvernieuwers zal ik het verder niet meer hebben.

Maar per saldo was het niet de inhoud waardoor ik tevreden naar huis ging. Wie daarvoor komt kan beter de opinie en het achterliggende discussiestuk van Hans Dijkstra (keynote spreker op de volgende Accountantsdag?) lezen en op deze site met hem en andere vakgenoten in discussie gaan. Of met Ruud Dekkers op basis van zijn laatste opinie. Of met Pieter de Kok op de TUACC-site.

Nee, het goede gevoel zat in de organisatie, de vernieuwde opzet, de versnaperingen en vooral de vele bekenden die je op zo'n dag tegen het lijf loopt. Verbindingen zoeken, dat is en blijft de belangrijkste functie van de Accountantsdag. Wat het meer brengt is meegenomen.

Drie suggesties tot slot:

  • Leg meer verbinding tussen datgene dat ‘andersoortigen' ons als accountants op zo'n dag melden en hetgeen wij doen. Wat is de betekenis van hun verhaal voor ons?;
  • Geen vier maar drie deelsessies en een extra keynote spreker in het plenaire deel;
  • Het slotdebat is vaak wat teleurstellend en sprankelt niet. Vervang dit eens door een betoog van de bestuursvoorzitter. Met een terugblik op wat het jaar ons bracht en wat we daarvan kunnen leren en een vooruitblik op het komend jaar. Geen beleidsmatige verhandeling, maar sprankeling en inspiratie. Gebracht met passie en trots.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.